Nieuws21 aug '12 11:05

Nederlander getuigt in Mladic-proces

Auteur: Mijke Hurkx

Na het zomerreces heeft het Joegoslavië-Tribunaal dinsdag het Mladic-proces hervat. In de zaak tegen de voormalige Bosnisch-Servische legerleider is een Nederlander als getuige opgeroepen.

De Nederlandse journalist Aernout van Lynden getuigt in het Mladic-proces. Hij heeft ruim 20 jaar ervaring als oorlogsverslaggever en bracht van 1992 tot 1994 vanuit de belegerde Bosnische hoofdstad Sarajevo verslag uit voor het Britse tv-station Sky News. Hij zag er moslims beschoten worden met artillerie en door sluipschutters. Ook zag hij de honger onder de burgerbevolking. Hij had in 1992 een interview met Mladic.

Reportages
De aanklagers van het VN-hof in Den Haag lieten reportages uit Sarajevo zien, die Van Lynden tijdens de oorlog voor Sky News maakte. Zo werd er een ziekenhuis herhaaldelijk beschoten door de troepen van Mladic. De oud-generaal zat er uiterlijk onbewogen bij. Ook leek Mladic uitgerust en in goede conditie te zijn, na gezondheidproblemen voor de vakantie.

Stress en terreur
Van Lynden beschreef de situatie van de moslims in de belegerde hoofdstad als "extreme stress'', vooral voor ouders die voor hun kinderen moesten zorgen terwijl de winkels gesloten waren. Het gedrag van het Bosnisch-Servische leger, dat de stad vanaf de omliggende heuvels makkelijk kon beschieten, beschreef hij als "psychologische terreur''.

De belegering van Sarajevo kostte van 1992 tot 1995 aan zo'n 10.000 mensen het leven, door oorlogsgeweld, honger, dorst en gebrek aan medische verzorging en aan brandstof in de winter. Van Lynden is de eerste getuige van de aanklagers over dit nieuwe hoofdstuk in het Mladic-proces, dat in mei begon. Voor de zomervakantie ging het over de genocide na de val van Srebrenica in 1995. Tot de getuigen behoorden voormalige leden van Dutchbat, het Nederlandse VN-bataljon dat de volkenmoord niet kon voorkomen.

Gerelateerde artikelen