Nieuws1 mei '12 10:38

Jonge huiseigenaar de klos

Auteur: Marjan van den Berg

Een huis gekocht op de top van de woningmarkt en een relatief hoge, aflossingsvrije hypotheek: vooral jongere huizenbezitters lopen grote risico's.

Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van een breed onderzoek van de Vereniging Eigen Huis. Een groot deel van de huishoudens zit 'onder water' door de prijsdalingen op de huizenmarkt. Bij de leeftijdsgroep 26 tot en met 35 jaar is dit 38%.

Medio 2011 hadden 517.000 huishoudens samen een potentiële restschuld van €15,3 mrd (gemiddeld €30.000 per huishouden) als hun woning nu zou moeten worden verkocht. Dat is 14,3% van de 3,5 miljoen huishoudens met een hypotheek.

Restschuld
Huiseigenaren onder de 35 jaar bevinden zich op glad ijs. "Bij reorganisaties zijn zij vaak de eersten die hun baan verliezen. Bij echtscheidingen is er nog geen vermogen opgebouwd, is er nog niets afgelost op het huis. Als je dan moet verkopen in een dalende woningmarkt, loop je de grootste kans op een restschuld", zegt Hans André de la Porte (VEH) op BNR.

André de la Porte benadrukt dat het hier gaat om een 'wat als'-scenario en dat er niets aan de hand is als een huis niet hoeft te worden verkocht. De VEH heeft het onderzoek gedaan om de politiek te kunnen voorzien van informatie op basis waarvan zij plannen kan maken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen