Nieuws15 apr '12 12:49Aangepast op 15 apr '12 13:40

Hillen: zeker minder dan 85 JSF's [update]

Auteur: Pieter van den Akker

Als het volgende kabinet besluit om de F16's te vervangen door de Joint Strike Fighter, dan worden het er zeker minder dan werd aangenomen.

Dat zei minister Hans Hillen van Defensie zondag in het televisieprogramma Buitenhof. Volgens de plannen bekijkt Nederland de aanschaf van 85 Joint Strike Fighters.

Hogere prijs
Nu de prijs daarvan oploopt, heeft dat effect op de mogelijke aankoop. "Het aantal zal zeker minder worden. Hoeveel precies, gaan we nog zien'', zei Hillen, die de JSF een "voortreffelijk product" noemt.

De minister benadrukte verder dat het moment eraan komt om een beslissing te nemen. Volgens hem is het "krap aan'' om het volgende kabinet de knoop door te laten hakken. "De tijd staat niet stil, andere landen gaan ook door'', zei hij.

Bijten
Hillen doelde daarmee onder meer op Noorwegen, dat al weet hoeveel JSF's het wil kopen en wil samenwerken met Nederland. "Zij zitten naar ons te kijken. Als ik het niet op tijd doe, zullen de Noren er vandoor gaan. Dan bijten we in onze eigen staart.''

Het belang van een besluit over de JSF komt volgens Hillen voort uit het feit dat Nederland en Europa onderverzekerd beginnen te raken als het gaat om de krijgsmacht. "Die dreiging is voortdurend aanwezig. Iedereen denkt: we leven in een veilige omgeving, wat kan ons gebeuren. Als dat zo blijft, worden we op een dag wakker en is het niet meer veilig'', sprak Hillen.

Catshuis
Hillen sprak in het tv-programma ook over de onderhandelingen in het Catshuis. Die duren volgens Hillen helemaal niet lang. Hij vergeleek de situatie met die in België, waar de recente kabinetsformatie ongeveer anderhalf jaar in beslag nam.

"Als wij in 6 weken zo'n grote klus gaan klaren, gaat dat de geschiedenis in als voortvarend'', aldus de minister. De leiders van de VVD, het CDA en de PVV praten al 6 weken in het Catshuis over miljardenbezuinigingen en hervormingen. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst kan een akkoord nog wel een week op zich laten wachten.

Onderverzekerd
Hillen sprak zich niet uit over welk ministerie moet gaan bezuinigen, maar stelde wel dat als er nog meer van het budget van Defensie af gaat, Nederland onderverzekerd dreigt te raken. Defensie moet in vier jaar tijd al 1 miljard euro structureel besparen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen