Nieuws8 nov '12 18:09

Celstraffen geëist voor flitspaalbom

Auteur: Marjan van den Berg

Justitie eist celstraffen tegen twee mannen die vorig jaar een vuurwerkbom aan een flitspaal vastmaakten. De bom kostte een EOD'er zijn hand.

Voor de rechtbank in Den Haag werd tegen Jörn de V. 4 jaar cel geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Erik O. zou 3 jaar de cel in moeten. De twee maakten in oktober 2011 een vuurwerkbom vast aan een flitspaal in Voorschoten.

De bom werd in de vroege ochtend van 23 oktober ontdekt. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) probeerde de bom onschadelijk te maken. Toen een medewerker het sein 'veilig' had gegeven, ging de bom alsnog af. Een EOD’er verloor zijn hand. Een andere EOD’er en een rechercheur raakten minder zwaargewond.

De aanklager eist ook dat de verdachten aan de EOD'er die zijn hand verloor 2 ton schadevergoeding betalen.

Obsessie
De V. was geobsedeerd om een flitspaal te vernielen en nam het initiatief om de bom te maken, aldus de aanklager. Hij laste een buis in elkaar en deed daarin het kruit uit acht stukken vuurwerk. De vuurwerkbom werd gemaakt van zogenoemde Cobra's. De kracht van een exemplaar is volgens de officier van justitie vergelijkbaar met die van een kleine handgranaat. De uiteindelijke bom was een in potentie dodelijk projectiel met de kracht van acht kleine handgranaten.

Uit een rapportage is gebleken dat De V. "in sterke mate" de hyperactiviteitstoornis ADHD heeft en daardoor moeilijk van dingen kan afzien die hij in zijn hoofd heeft. De aanklager heeft reclasseringstoezicht voorgesteld.

Meegezogen
O. heeft alleen maar geholpen. "Hij is meegezogen in de plannen van de andere verdachte", zei de aanklager. "Maar hij had natuurlijk wel een eigen verantwoordelijkheid.''

Beide verdachten hebben al spijt betuigd. De V. had al twee keer eerder geprobeerd de flitspaal te vernielen, eerst met illegaal vuurwerk en daarna met een slijptol. Voor de rechtbank noemde hij flitspalen "heel nare dingen".

Gerelateerde artikelen