Nieuws19 dec '11 00:29

BNR Europa | Column Corien Wortmann-Kool: Wie regeert Europa?

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Nog geen week na de aankondiging van een nieuw 'fiscal compact' op de Europese top neemt de onrust op de financiële markten weer toe.

Elke week schrijft een Europarlementariër een column voor de website www.bnr.nl/europa. Deze week: Corien Wortmann-Kool (CDA).

Het akkoord dat tijdens de eurotop werd gesloten begint scheuren te vertonen. Een Iers referendum dreigt en de groep niet-eurolanden waarvan de steun onzeker is groeit.

Merkozy
Merkozy zetten dit jaar de toon tijdens een lange rij crisis toppen. Vooral Sarkozy probeert keer op keer zijn voorkeur door te drukken voor een economische regering met een hoofdrol voor regeringsleiders. In 2003 en 2005 is het juist daar mis gegaan en 1,5 jaar Euro plus pact heeft nog nauwelijks resultaat gebracht. De hervormingen waar lidstaten zich aan verbonden hebben om de concurrentiekracht te versterken hebben nog bitter weinig opgeleverd.

Brits veto
Men was het vorige week snel eens over de inhoud. Meer automatisme bij het opleggen van boetes aan begrotingszondaars en een grondwettelijke rem op de schulden van lidstaten. Alleen over de vorm - een nieuw Verdrag - moet nog worden gediscussieerd. Maar juist de inhoud loopt nu gevaar. Dankzij het Brits veto lijkt Sarkozy zijn kans schoon te zien om van het economisch bestuur alsnog een onderonsje te maken.

De fundamenten voor een stevig economisch bestuur in Europa liggen binnen handbereik. Deze week werd het nieuwe six-pack wetgeving van kracht, waarin de Europese Commissie als onafhankelijke begrotingsautoriteit bevoegdheid krijgt semi-automatische sancties op te leggen aan lidstaten die hun begroting of hun economisch beleid uit de hand laten lopen.

Cruciale weken
Er liggen prima voorstellen op tafel om dit verder uit te breiden. We hebben een nieuw ‘fiscal compact’ nodig dat deze richting in een verdrag vastlegt, zodat Merkozy en hun opvolgers er spijkerhard aan vastzitten. De komende weken zijn cruciaal, maar één ding is alvast duidelijk: zolang er geen daadkrachtige oplossing komt regeren de financiële markten.

Corien Wortmann-Kool

Gerelateerde artikelen