Nieuws9 dec '11 14:40

BNR Europa | Column Marietje Schaake: stop digitale wapenhandel

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Terwijl diplomaten zich in Den Haag uitspreken over internetvrijheid, vindt in Kuala Lumpur een andere bijeenkomst plaats met misschien wel meer invloed.

Elke week schrijft een Europarlementariër een column voor de website www.bnr.nl/europa. Deze week: Marietje Schaake (D66).

Daar worden deals gesloten tussen softwarebedrijven en politie, justitie en geheime diensten van allerlei landen op een technologiebeurs.

Het zijn gescheiden werelden met totaal andere belangen. De twee evenementen staan symbool voor de beide zijden van de medaille van ICT en mensenrechten. 

Mensenrechten als vrije meningsuiting, persvrijheid en toegang tot informatie worden bevorderd met toegang tot internet en nieuwe media. Aan de andere kant sporen dictatoriale regimes mensen op met behulp van de signalen uit hun mobiele telefoon, of virussen die inbreken in e-mail en social media verkeer.

Big business
Een dissident uit Iran vertelde me laatst dat de helft van de mensen met wie hij in de gevangenis zat, werd geconfronteerd met volledige uitdraaien van sms-, e-mail- en belverkeer. Dit gebeurt vaak tijdens marteling en met behulp van technologie die door Europese en Amerikaanse bedrijven is geleverd. Het is big business.

De Iraanse autoriteiten hebben met een klik op de muis hele netwerken van de oppositie in beeld. Gelukkig worden dissidenten steeds slimmer, maar een kat-en-muisspel is niet duurzaam. Er is beleid nodig. 

Wil Europa geloofwaardig en effectief zijn op het gebied van mensenrechten, dan moet het beleid stroken met de praktijken van Europese technologiebedrijven. Daarover sprak ik vrijdag op de Freedom Online conferentie in Den Haag. D66 doet er in Europa alles aan om vrijheid de boventoon te laten voeren.

Marietje Schaake

Gerelateerde artikelen