Nieuws20 nov '11 12:19

BNR Europa | Column Bas Eickhout: Het Europese project moet opschieten

Auteur: Saskia van Huijgevoort

De grondlegger van de EU, Jean Monnet, geloofde altijd in de ontwikkeling van een EU in kleine stapjes zonder einddoel.

Elke week levert een Europarlementariër commentaar op een Europese kwestie voor de website www.bnr.nl/europa. Deze week: Bas Eickhout (GoenLinks).

Deze strategie is decennialang leidend geweest in Europa: stapsgewijze uitbreidingen met landen en bevoegdheden, maar geen fundamenteel debat over het gewenste bestuursmodel. De huidige eurocrisis zet vooral dit model ter discussie: een gezamenlijke munt kun je niet behouden met 27 nationale debatten en een 28 in Brussel.

Het Europa van 27 maatschappelijke en politieke democratieën botste internationaal al eerder op zijn grenzen. In 2009 stond het verdeelde Europa aan de zijlijn bij de klimaattop in Kopenhagen en bepaalden de VS en China de uitkomst. Bij klimaat konden we fundamentele discussies over de EU nog uitstellen, maar nu dezelfde zwaktes de economische kern van de unie, de euro, raken, is uitstel niet alleen meer dom, maar vooral zeer gevaarlijk.

Het Grondwetreferendum in 2005 maakte Nederlandse politici kopschuw voor nieuwe vergezichten van een politieke unie. Maar de vermaledijde markten hebben de Eurocrisis inmiddels laten belanden in Nederland, zie onze stijgende rentepercentages. Naast noodmaatregelen, is juist een fundamenteel debat nodig over de toekomst van de Europese democratie. Daar moeten we de financiële markten misschien toch maar dankbaar voor zijn.

Bas Eickhout


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen