Nieuws12 nov '11 10:58

BNR Europa | Column Judith Merkies: Het einde van bluf

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Bluffend en dreigend lost de Eurozone de laatste weken de crisis op. Een meesterlijke zet van Papandreou met een referendum dat geen referendum werd en het onuitvoerbare dreigement van Merkozy om Griekenland de deur te wijzen.

Elke week levert een Europarlementariër commentaar op een Europese kwestie voor de website www.bnr.nl/europa. Deze week: Judith Merkies (PvdA).

Deze strategie werkte bij Griekenland, maar is nu al afgestompt.

Het zal niet werken bij Italië, dat simpelweg te groot is om gered te worden. Bij Griekenland, Portugal of Ierland kon Europa de grote broer spelen, maar Italië kan niet voor enkele jaren volledig uit het zicht van ‘de markten’ worden gehouden.

De Eurozone stevent alweer af op de grande finale.  Na de laatste ontwikkelingen van de afgelopen weken zijn er alleen maar drie mogelijkheden: 1. duimen dat politici en bevolking in de probleemlanden langdurige hervormingen doorvoeren; 2. een politieke quantum leap, of 3. het uiteenvallen van de Eurozone.

De politieke quantum leap van een gezamenlijke economische regering voor de Eurozone en een euro exit als ultieme straf is waarschijnlijk de meest stabiele uitweg uit de huidige nationalistische impasse in Europa.  Een stap in het donker, een leap of faith en niet zonder risico. Maar zeker verkieslijker dan de nationalistische griezelrit van de conservatieve regeringen van de laatste weken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen