Nieuws4 nov '11 18:34

BNR Europa | Column Dennis de Jong: Tijd voor referendum in Nederland!

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Commotie alom over de aankondiging van de Griekse premier dat hij een referendum wilde gaan organiseren over het onlangs door de regeringsleiders overeengekomen steunpakket.

Elke week schrijft een Europarlementariër een column voor de website www.bnr.nl/europa. Deze week: Dennis de Jong (SP).

Inmiddels lijkt het referendum alweer van de baan, maar in ieder geval beheerste het idee enkele dagen de hele eurozone, waren de markten in mineur en de Europese regeringsleiders woedend over dit ‘verraad’ van Papandreou.

In De Telegraaf verwierp een krappe meerderheid van de lezers het idee van een Grieks referendum. De onderliggende reden was echter niet dat deze mensen het de Grieken niet gunden om te stemmen over het voor velen dramatische pakket aan bezuinigingen. Nee, de meesten vonden het onredelijk dat de Grieken wel zouden mogen stemmen, maar de mensen die het geld bijeen moeten brengen voor het noodpakket, onder andere de Nederlandse belastingbetaler, niet.

In een notendop laat dit zien waar het op dit ogenblik in Europa aan schort: regeringsleiders luisteren alleen naar aandeelhouders en speculanten. Gewone mensen horen wat de uitkomst van de zoveelste top is en hebben het maar te slikken. Over de invoering van een Europese regering die ook over de Nederlandse lonen, pensioenen en niet te vergeten hypotheekaftrek gaat meebeslissen, heeft geen Nederlander zich kunnen uitspreken. Dat is de beste garantie voor nog meer euroscepsis, of zelfs eurohaat onder de gewone Nederlanders.

Daarom is mijn stelling: of het Griekse referendum nu doorgaat of niet, het wordt hoog tijd om over het noodpakket en de euroregering de Nederlanders eens aan het woord te laten. Tijd voor een referendum in Nederland!

Gerelateerde artikelen