Nieuws29 okt '11 11:03

BNR Europa | Column Sophie in 't Veld: Europa moet grondig verbouwen

Auteur: BNR Webredactie

De Eurozone is weer even gered, op het nippertje. Het pakket maatregelen dat de regeringsleiders deze week aannamen heeft de situatie voorlopig gestabiliseerd. Het is goed dat ze na lang aarzelen en tegenstribbelen nu toch eindelijk bereid zijn in actie te komen.

Elke week schrijft een Europarlementariër een column voor de website www.bnr.nl/europa. Deze week: Sophie in 't Veld (D66).

Maar meer dan stutten van het inzakkende bouwwerk is het niet. Het Europese huis is aan een grondige verbouwing toe, met een nieuwe fundering en een nieuw dak. De regeringsleiders gaan echter te werk als de Biereco's, de klunzige zwartklussers uit de strip van Gerrit de Jager.

De korte termijn maatregelen brengen even rust, maar er zitten heel veel onbekenden en onduidelijkheden in. Het geheel is gebouwd op tamelijk optimistische aannames en onzekere externe factoren. Daar zitten forse risico's in.

Voor de lange termijn blijven de nationale regeringen hardnekkig vasthouden aan het gammele intergouvernementele systeem dat ons in de crisis heeft gebracht en breiden het zelfs uit. We moeten af van de verlammende veto's, koehandel in achterkamertjes, vrijblijvende afspraken gebaseerd op zelfdiscipline van eurozondaars. Sommige voorstellen lijken zelfs geheel buiten de EU Verdragen om te gaan.

Dit bouwwerk is niet stormvast. Er zijn genoeg plannen voor een stevige architectuur voor Europa en de eurozone. Nu nog vakkundige aannemers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen