Nieuws22 okt '11 11:13

BNR Europa | Column Toine Manders: hervorming in de topsport broodnodig

Auteur: Saskia van Huijgevoort

De langverwachte uitspraak van het Europees Hof van Justititie over de uitzendrechten van voetbalwedstrijden maakt korte metten met de oude structuren binnen het Europees topvoetbal. Er komt een nieuwe lering.

Elke week schrijft een Europarlementariër een column voor de website www.bnr.nl/europa. Deze week: Toine Manders (VVD).

De miljardenbedragen die in het Verenigd Koninkrijk worden neergeteld voor uitzendrechten zorgen ervoor dat clubs die ondermaats presteren het financieel beter hebben dan Nederlandse topclubs. Er is een scheefgroei in inkomsten en daardoor in resultaten ontstaan. Wie meer inkomsten krijgt, kan  immers betere spelers kopen. Zo is er geen sprake van een echte 'competitie'.

Hervorming in de topsport is daarom broodnodig. In mijn verslag over de Europese dimensie in sport heb ik de Europese Commissie opgeroepen een dialoog te starten met alle Europese professionele sportorganisaties over problemen met arbeidscontracten (minimumleeftijden voor tekenen) en werkomstandigheden, als ook over staatssteun- en competitieregels (maximum aantal spelers per seizoen per competitie, aantal transferwindows).

De uitspraak van het Europees Hof is in meerdere opzichten interessant. Ze biedt mogelijkheden voor nieuwe businessmodellen in een meer pan-Europese markt. Voorheen gegarandeerde bedragen voor uitzendrechten zullen mogelijk afnemen waardoor het inkoopbeleid van de voetbalclubs zal veranderen. Nederlandse clubs kunnen eindelijk gaan concurreren met de Europese top, mits ze zaken zoals gezond financieel beleid en een goede jeugdopleiding ook op orde hebben.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen