Elke week schrijft een Europarlementariër een column voor de website www.bnr.nl/europa. Deze week: Wim van de Camp (CDA).
Ook tijdens de schuldencrisis ondervinden Europese landen steun van Chinese kant.
Het land heeft zich bereid verklaard grote investeringen te willen doen in de risicovolle obligaties van landen als Griekenland en Portugal. China beweert daarbij te handelen uit vriendschap en een belang bij de stabiliteit van de EU als belangrijkste handelspartner.
Er is echter reden voor scepsis. Als gevolg van een structureel handelstekort tussen de EU en China (168,8 miljard euro in 2010), bezitten de Chinezen miljarden aan Europese valuta. Door dit geld via de opkoop van obligaties te investeren in Europese economieën, verwerft China aanzienlijke invloed.
Dat het land niet bang is deze invloed te gebruiken bleek half september. Premier Wen Jiabao vroeg om Europese erkenning van China als een markteconomie. Zijn vraag ging gepaard met een verwijzing naar de Chinese investeringen in de Europese economie en de woorden: "Dat is hoe vrienden elkaar behandelen".
China's overschot en Europa's tekort veroorzaken een onacceptabele situatie van afhankelijkheid. Europese schuldsanering en een opener Chinese markt zijn cruciale voorwaarden voor evenwicht in een veelbelovende relatie.