Nieuws2 feb '12 11:14

Van dropout naar topondernemer

Auteur: Pieter van den Akker

Hij deed acht jaar over zijn VWO, haalde zijn diploma niet, werkte in de horeca en vertrok naar New York met een dunne portemonnee. Nu is de Nederlandse Turk Kaan Anit succesvol ondernemer.

Het verhaal van Anit (38) klinkt een beetje als de Amerikaanse droom in Nederland. Als Turk groeide hij op in Den Bosch en op de middelbare school wilde het allemaal maar niet lukken. Hij belandde op jonge leeftijd in de horeca en vertrok naar Amerika. Daarna keerde hij terug naar Nederland waar zijn verhaal als geslaagde ondernemer begon.

Ambitieus
Tegenwoordig is hij eigenaar van een van de snelst groeiende recruitmentbureaus van Nederland: Ambitious People. Hij was donderdag in BNR Paul van Liempt te gast om te vertellen over zijn bijzondere levensverhaal. "Op de een of andere manier had ik er een hekel aan als mensen mij vertelden wat ik moest doen", zei Anit over zijn tijd op de middelbare school.

Controle
"Ik merk dat ik graag de controle in handen heb", legde Anit uit. "En ik heb graag mensen om me heen die ergens goed in zijn en iets graag willen doen. Ik luister graag naar anderen, maar als ik denk dat ik het beter kan, doe ik het anders."

Oesters
Als jonge kerel zat Anit niet lekker in zijn vel. Daarom besloot hij plotseling op een ochtend het vliegtuig naar New York te pakken. Met 122 dollar op zak, geld dat hij had geleend van een bekende. Hij sliep de eerste nacht in een hotel en op dag erna had hij al een probleem. Anit was platzak. Er zat maar één ding op: werken.

Anit: "Een Ierse kok heeft mij toen een baan aangeboden. In een Oesterbar, voor 40 dollar plus eten en drank. Hij vroeg me of ik oesters kon openmaken. Ik zei 'natuurlijk, ik heb zeven jaar kookervaring'. Dat was misschien wel mijn redding."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen