Nieuws9 sep '12 14:22Aangepast op 9 sep '12 15:47

Wellink zeer kritisch op ECB-beleid

Auteur: Fleur de Bruijn

Het ongelimiteerd opkopen van staatsobligaties door de ECB is in zijn praktische uitwerking problematisch. “Het is alsof je een pistool tegen je eigen hoofd hebt."

Dit zei Nout Wellink, voormalig president van De Nederlandsche Bank, zondag in Buitenhof. Donderdag werd bekend dat de ECB onder voorwaarden staatspapier zal opkopen op de secundaire markt. Volgens Wellink zal het er op uitdraaien dat de ECB straks zit met obligaties waar banken en andere investeerders van af willen.

“Als ze dit echt gaan uitvoeren, is het einde van het verhaal dat de ECB wordt opgezadeld met heel veel schuldpapier dat niemand wil hebben.”

Voorraden papier
ECB-president Mario Draghi zei donderdag dat landen die van die mogelijkheid gebruik willen maken, wel aan strikte voorwaarden moeten voldoen. Zoals nu ook Griekenland harde bezuinigingen en verregaande hervormingen moet doorvoeren.

Maar Wellink twijfelt of de ECB zomaar kan stoppen als een land niet genoeg bezuinigt. Dat besluit zal leiden tot groot verlies op de obligaties die in het bezit zijn van de ECB. “Als je stopt, raak je niet alleen dat land, maar ook je eigen voorraad papier.”

Reddingsboei
Het definitieve antwoord op het gevaar dat landen in zulke ernstige problemen komen, dat ze uiteindelijk omvallen, is dit besluit van de ECB volgens Wellink niet. En wat hem betreft ligt de boei ook niet direct bij de centrale bank. “De beste oplossing is dat overheden nu snel hun verantwoordelijkheid nemen en de dingen doen die noodzakelijk zijn. Daar hoort bij de overdracht van soevereiniteit.”

Wellink wilde niet zeggen of hij, anders dan zijn opvolger Klaas Knot, in de vergadering van het ECB-bestuur tegen het nieuwe beleid zou hebben gestemd. "Ik vind het een heel goede vraag, maar ik laat het aan u om op basis van wat ik heb gezegd te beoordelen wat ik gestemd zou hebben."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen