Nieuws17 aug '12 14:44

Spanje: snel verzoek eerste noodlening banken

Auteur: Anne-Greet Haars

De Spaanse overheid zal binnenkort om een eerste lening voor de noodlijdende Spaanse bankensector vragen.

"Het verzoek zal binnenkort worden ingediend'', zegt een woordvoerster van het Spaanse ministerie van Economische Zaken vrijdag tegen persbureau AFP. Ze gaf niet aan hoe groot het bedrag wordt of wanneer de aanvraag exact wordt ingediend. Aan de details wordt nog gewerkt. Het verzoek zal komen van de Spaanse centrale bank.

Noodpakket
Spanje heeft een noodpakket toegezegd gekregen van de eurolanden van 100 miljard euro om de zwakke Spaanse banken te ondersteunen. Eerder op vrijdag werd nog bekend dat de hoeveelheid slechte leningen bij Spaanse banken in juni naar het hoogste niveau ooit is gestegen. Het gaat om een bedrag van ruim 164 miljard euro, aldus de centrale bank.

Banken
Volgens de woordvoerster zal het geld worden gebruikt voor de genationaliseerde banken Bankia, Catalunya Caixa, NovaGalicia Banco en Banco de Valencia. De centrale bank van Spanje analyseert momenteel hoe groot het bedrag gaat worden, zei de zegsvrouw.

Naar verwachting zal het grootste deel van de 100 miljard euro aan Europese steun die is toegezegd aan de Spaanse banken vanaf november worden uitgekeerd. Dat geld is nodig om de banken te herkapitaliseren en een herstructurering van de bankensector te financieren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen