Nieuws17 apr '12 19:37

Kamer vindt bankenbelasting te laag

Auteur: Fleur de Bruijn

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat de belasting die het kabinet de Nederlandse banken wil opleggen te laag is.

De linkse oppositiepartijen vinden dat de opbrengst van 300 miljoen euro, zeker met een factor drie omhoog moet. De PVV vindt dat de belastingvrije voet geschrapt moet worden.

Dat bleek dinsdag in het eerste deel van het debat met staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) over de bankenbelasting die het kabinet deze zomer al wil invoeren.

Met miljarden gered
In de ogen van het kabinet is de belasting gerechtvaardigd omdat banken en verzekeraars in de kredietcrisis met miljarden euro's zijn gered. Bovendien hoopt Weekers dat de belasting ook leidt tot een matiging van het bonusbeleid in de financiële sector.

Juist op dat punt wil een Kamermeerderheid de plannen nog aanscherpen. In het voorstel van Weekers is het zo dat banken een opslag op hun belasting van vijf procent betalen als ze bonussen geven die hoger zijn dan 100 procent van het vaste salaris. CDA, PvdA en PVV hebben een voorstel ingediend dat die drempel verlaagt naar 25 procent.

Verdrievoudigen
Of de Kamer Weekers dwingt om de belasting te verdrievoudigen moet woensdag blijken, als Weekers antwoord geeft op de vragen. De PVV is nodig om de linkse partijen met hun pleidooi aan een meerderheid te helpen, maar PVV-Kamerlid Roland van Vliet wil eerst van Weekers weten hoeveel zijn voorstel voor het schrappen van de belastingvrije voet (de zogenoemde doelmatigheidsvrijstelling) op kan leveren.

Kamerleden vinden de belasting op de ongedekte schulden van bancaire instellingen die actief zijn in Nederland te laag in verhouding met andere Europese landen zoals Groot-Brittannië.

Undertaxed
Ook in vergelijking met andere commerciële bedrijfstakken in Nederland is de financiële sector in Nederland 'undertaxed', zoals PvdA-Kamerlid Ed Groot het noemde.

Het kabinet heeft er altijd voor gewaarschuwd dat banken niet overvraagd moeten worden. Ze moeten ook hun buffers al ophogen en krijgen een speciale heffing voor de kiezen waarmee het depositogarantiestelsel wordt opgehoogd. Dat stelsel garandeert spaartegoeden bij Nederlandse banken tot 100.000 euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen