Nieuws3 nov '11 12:23

Griekse exit heel gevaarlijk

Auteur: BNR Webredactie

Een exit van Griekenland uit de euro is "heel erg gevaarlijk", denkt ING-ceo Jan Hommen. Daarmee reageert hij op een Grieks exit-scenario waaraan de leiders van de zeventien eurolanden op dit moment zouden werken.

Dat schrijft het FD donderdag. "Als we Griekenland laten gaan, zal dat een impact hebben op andere landen", zei Hommen in een telefonische conferentie naar aanleiding van de kwartaalcijfers van ING. "Het zal zich als een virus door Europa verspreiden en dat kan heel erg gevaarlijk zijn."

De ING-ceo spoorde de regeringsleiders aan om niet van het vorige maand gesmede reddingsplan af te wijken en dit snel te implementeren. Onderdeel van die plannen was onder meer een vrijwillige afstempeling van staatsleningen van Griekenland door Europese banken.

Consequenties
Als Griekenland de muntunie verlaat, "kan dat allerlei consequenties hebben voor financiële instellingen en landen", aldus Hommen. "En dan is het maar te hopen dat je geen banden hebt met die financiële instellingen."

ING maakte donderdag bekend zo'n 475 miljoen euro te hebben afgeboekt op zijn Griekse staatspapier. Volgens analisten van Goldman Sachs heeft ING daarmee ongeveer 40 cent per dollar afgeboekt op de Griekse leningen.

Ramp voorkomen
De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker zei eerder op de dag in het Duitse tv-programma ZDF Morgenmagazin: "We bekijken momenteel hoe we een ramp voor de mensen in Duitsland, Luxemburg en de eurozone kunnen voorkomen."

Het is voor het eerst dat een regeringsleider zo expliciet spreekt over de mogelijkheid van een Griekse exit.

Lees het hele verhaal op FD.nl

Gerelateerde artikelen