Nieuws30 aug '11 05:56Aangepast op 30 aug '11 13:49

Wie leent er 8 miljard aan Italië?

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Dinsdag wordt opnieuw een spannende dag voor de eurozone: Italië moet geld lenen op de financiële markt. De vorige keer dat het land geld leende, schoot de rente omhoog naar 6,4 procent.

Silvio Berlusconi. EPA
Silvio Berlusconi. EPA

De regering-Berlusconi wil opnieuw een obligatielening van acht miljard uitschrijven met een looptijd van 10 jaar.
De paniek en chaos die begin deze maand uitbrak na de flinke stijging van de rente liggen nog vers in het geheugen van de EU-leiders en investeerders.
Negatiever
"Dit is een belangrijke testcase", zegt William De Vijlder is CIO Strategy and Partners bij BNP Paribas Investment Partners. Hoe de dag verloopt valt moeilijk te voorspellen, zegt hij. Maar de econoom verwacht weinig animo voor de Italiaanse obligaties. "Na de vorige lening van Italie is de nieuwsstroom alleen nog maar negatiever geworden, waardoor het extra moeilijk zal worden voor het land om obligaties te verkopen."
Lagere leningen
Elwin de Groot van de Rabobank is aanmerkelijk positiever. Hij merkt op dat de Italiaanse overheid uitgerekend deze week een grote som geld terug geeft aan beleggers. "Deze week betaalt de Italiaanse overheid 30 miljard euro terug aan beleggers. Daarvoor in de plaats komen aanzienlijk lagere leningen. Per saldo krijgen de aandeelhouders dus aanzienlijk meer geld terug dan dat ze lenen."
Gaat het de Italianen lukken om hun leningen te slijten of staat de euro op het spel?
Luister rechts naar een bijdrage van René de Monchy


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen