Nieuws19 jul '12 07:29

Damascus in de fik, VN wacht met blussen

Auteur: Thijs Baas

Terwijl Damascus in brand staat lijkt de internationale gemeenschap het hoofd van het land af te wenden.

Vannacht zou over een nieuwe Syrië-resolutie worden gestemd, maar die stemming werd op het laatste moment opgeschort omdat de speciale Syrië-gezant Kofi Annan om uitstel vroeg. En kreeg.

"Annan wil dat er liever vandaag dan morgen wordt opgetreden door de internationale gemeenschap. Daar is een resolutie voor nodig. Hij zag -terecht- aankomen dat Rusland zo'n resolutie zou vetoën. Hem leek het daarom beter om dan nog maar een dag uitstel te nemen, zodat de verschillende regeringen nog meer met elkaar kunnen gaan praten."

Resolutietekst
Dat betekent volgens Amerika-correspondent Reinout van Wagtendonk allerminst dan Annan de resolutie niet ziet zitten. De extra 24 uur wil Annan dus gebruiken om tot een oplossing en een compromis over een resolutietekst te komen. "Dus hij wil die resolutie dolgraag. Om hem er doorheen te krijgen wil hij dan nog maar een dagje extra kibbelen."

Intussen heeft overleg tussen Obama en Poetin weinig opgeleverd. "Rusland heeft gezegd dat er een verschil van mening blijft bestaan over de aanpak van deze hele situatie. Het Witte Huis heeft gezegd dat er overeengekomen is dat ze blijven proberen om tot een oplossing te komen."

Het grootste obstakel is dat de resolutie die nu over voornamelijk westerse landen is ingediend volgens de Russen tóch kan leiden tot militair optreden. "Rusland wil dat pertinent niet. Rusland vindt dat aan dat soort resoluties in de situatie Irak en Libië hun vingers hebben gebrand. Dat 24-uurs uitstel betekent op dit moment nog steeds niet dat Rusland erachter staat."

Einde aan geweld
VN-chef Ban Ki-moon vroeg de Veiligheidsraad woensdag om snel verantwoordelijkheid te nemen en een einde aan het geweld in Syrië te maken. "De Syrische bevolking heeft nu lang genoeg geleden. Het bloedvergieten moeten stoppen", zei hij op de vooravond van de stemming donderdag over sancties voor het regime van president Bashir al-Assad.

De VN-chef veroordeelde ook het geweld van woensdag, waarbij drie kopstukken van het Syrische regime omkwamen. Daarnaast is hij ernstig bezorgd over berichten dat Syrische veiligheidstroepen nog steeds zware wapens gebruiken tegen burgers, ondanks de herhaalde verzekering van de regering dat dergelijke wapens niet meer zouden worden ingezet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen