Nieuws16 jul '12 21:11Aangepast op 17 jul '12 09:51

Russen blokkeren veroordeling Syrisch bloedbad

Auteur: Thijs Baas

Rusland heeft maandag in de VN-Veiligheidsraad een veroordeling van Syrië wegens het bloedbad van Tremseh geblokkeerd.

Dit is maandag na de besloten zitting van diplomaten vernomen. De afgezanten van Moskou blokkeerden een verklaring van de voorzitter, omdat volgens hen de hoofdverantwoordelijke voor het bloedbad niet aan te wijzen is. In de Veiligheidsraad leeft de impasse al maanden voort, waardoor geen krachtige stappen worden genomen om een eind te maken aan het bloedvergieten in het Arabische land.

Annan
De speciale Syrië-gezant Kofi Annan vertrok vandaag naar Moskou om te spreken over meer druk op het Syrische regime.

Rusland wil het regime van president Bashar al-Assad zoveel mogelijk sparen. Het verzet zich daarbij tegen sancties en blokkeert resoluties die het Assad-regime veroordelen in de VN-Veiligheidsraad. Annan hoopt in Moskou te spreken met onder meer president Vladimir Poetin en minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

Lavrov noemde pogingen om Assad ervan te overtuigen af te treden maandag onrealistisch. "Hij zal de macht niet opgeven. En dat is niet omdat we hem beschermen, maar omdat een zeer aanzienlijk deel van de Syrische bevolking achter hem staat'', zei hij.

Chantage
Lavrov pareerde kritiek op de weigering van Rusland om sancties op te leggen aan het Syrische regime. Moskou ondersteunt geen van beide partijen in het conflict, zei Lavrov. Hij beschuldigde westerse mogendheden van "chantage'' om Russische steun te krijgen voor een resolutie in de VN-Veiligheidsraad voor dergelijke sancties.

Damascus
De Syrische hoofdstad Damascus was vandaag weer het toneel van hevige gevechten tussen regeringstroepen en de rebellen van het Vrije Syrische Leger. Activisten en bewoners van de stad waren getuige van mortierinslagen en geweervuur in meerdere wijken. De gewelddadigheden komen op de dag dat de speciale VN-gezant Kofi Annan naar Moskou reisde om met het Kremlin te spreken over de Syrische crisis.

Confrontatie
Volgens de BBC lijkt het erop dat de confrontaties tussen regeringstroepen en rebellen steeds meer naar het hart van Damascus en het regeringscentrum bewegen. In Kfar Sousa in het westen zou een konvooi van het leger zijn aangevallen, wat tot verdere botsingen leidde.

Het Rode Kruis sprak vanochtend voor het eerst van een burgeroorlog. Maar landen in de Veiligheidsraad lijken het nog steeds niet eens te worden hoe ze een einde aan dit conflict kunnen brengen.

In Damascus duiken steeds meer anti-regimestrijders op. "In het hart van de stad schijnen nu ook sluipschutters van het regime op de daken te liggen. Dat betekent dat daar oppositiestrijders actief dreigen te worden die het regime als ernstig genoege dreiging ziet om sluipschutters in te zetten. Sommigen zeggen dat er pantservoertuigen onderweg zijn naar Damascus", zegt Midden-Oosten-correspondent Remco Anderson tegen BNR Roelof Hemmen.

Tripoli-taferelen
Een en ander hoeft volgens Anderson niet te betekenen dat er in Damascus binnen afzienbare tijd Tripoli-achtige taferelen te verwachten zijn, met een overname door rebellen. "De oppositie is daar groeiende, maar in Damascus heeft het regime onder de gegoede burgerij en de soennitische middenklasse behoorlijk wat aanhang. Het feit dat er nu gevochten wordt, zal de steun voor het systeem doen afnemen."

Anderson meent dat het in eerste instantie gaat om het direct helpen van gewonden. "Ze hebben mooie klinieken en operatiekamers. Bovendien hebben ontheemde gezinnen dringend huisvesting nodig. Economisch gevolg van deze ellende is dat er weinig te koop is, er weinig handel is en de voedselprijzen enorm omhoog schieten. De Syriërs zelf weten precies waar ze moeten zijn."

Burgeroorlog
Directeur Cees Breederveld van het Nederlandse Rode Kruis kwalificeerde het conflict in Syrië vandaag voor het eerst als burgeroorlog. "Wij hebben ons altijd al heel veel zorgen gemaakt over de situatie in Syrië. Om te bepalen waar partijen zich in zo'n conflict aan moeten houden is het nodig om te beoordelen of iets echt een gewapend conflict is en waar dat conflict zich afspeelt."

Het Rode Kruis gaat daarbij uit van een 'juridische situatie', zegt Breederveld. "Dat is nodig om volgens de regels die we hebben afgesproken en die ook door Syrië zijn ondertekend te beoordelen of het internationaal of oorlogsrecht van toepassing is. Het betekent dat partijen door ondertekening van dat verdrag gehouden zijn aan het beschermen van mensen die niet aan de strijd deelnemen."

Juridische beoordeling
Naast burgers gaat het daarbij om gevangenen, mensen die uitgeschakeld zijn, gewonden én hulpverleners. "En die regels gelden voor alle partijen. Nou is het in Syrië heel lastig om te beoordelen wie de partijen zijn. Voor de juridische beoordeling kijken we naar de intensiteit en omvang van het conflict en naar de organisatiegraad van de partijen die deelnemen aan het conflict."

Damascus is volgens Breederveld een uiting van een organisatiegraad die het rechtvaardigt om te spreken van een niet-internationaal gewapend conflict. Dat houdt overigens niet meteen in dat het doden van burgers ook meteen een oorlogsmisdaad is. "Daar gaat het Rode Kruis niet over. Wij signaleren dat er een overtreding van de regels is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen