Nieuws28 aug '12 21:28Aangepast op 28 aug '12 22:04

Geen 'schoothondje' meer in buitenland

Auteur: Mijke Hurkx

Demissionair minister Uri Rosenthal ziet zijn assertief optreden in het buitenland en de focus van van Buitenlandse Zaken op het sterker maken van de economische positie van Nederland als zijn belangrijkste wapenfeiten.

Rosenthal blikte terug op de afgelopen kabinetsperiode, dinsdag in Nieuwspoort in een debat van de Atlantische Commissie over de positie van Nederland in de wereld.

Volgens de bewindsman heeft hij in een wereld moeten opereren die "veel grilliger'' is geworden. Maar daarin weet nu wel iedereen waarvoor ons land staat, stelt Rosenthal. We lopen niet meer achter anderen als "een schoothondje'' aan. Op het internationale toneel komen we nu met ad hoc-coalities aan onze trekken, voegde hij eraan toe.

Rosenthal - die zei graag terug te willen keren als minister van Buitenlandse Zaken - zei dat de reputatie van het land niet achteruit is gegaan. We zijn een graag gezien land in het buitenland en worden internationaal serieus genomen als gesprekspartner. "Er wordt naar Nederland geluisterd omdat men weet dat Nederland duidelijk voor zijn zaak staat.''

Gerelateerde artikelen