Nieuws6 feb '12 15:38Aangepast op 6 feb '12 17:21

UPDATE | Was er nou een deadline of niet?

Auteur: Marjan van den Berg

Griekenland en de Europese Unie kunnen het zelfs niet eens worden over de vraag of Griekenland formeel een deadline heeft overschreden of niet.

Volgens Brussel zijn de Grieken te laat met het voldoen aan de Europese eisen om het nieuwe steunpakket te krijgen. Maandagmiddag zou de deadline hiervoor zijn afgelopen.

Maar volgens een anonieme Griekse politicus was er helemaal geen deadline, meldt CNBC.

Deadline of geen deadline, de Griekse partijen kunnen het maar niet eens worden over drastische hervormingen en bezuinigingen die nodig zijn in ruil voor het tweede reddingspakket van 130 miljard euro.

Consequenties
"De bal ligt bij de Grieken'', aldus de woordvoerder van eurocommissaris Olli Rehn. Maar wat de mogelijke consequenties zijn als de Grieken het niet eens worden, kon hij niet niet zeggen. Duidelijk werd wel dat de tijd voor de partijen wat betreft de EU om is.

De geldschieters van Griekenland willen onder meer dat het minimumloon wordt verlaagd en dat er in pensioenen wordt gesneden. Bovendien moet Athene het nog eens worden met financiële instellingen over kwijtschelding van Grieks schuldpapier.

Merkozy
De Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Sarkozy riepen Griekenland op zijn verantwoordelijkheid te nemen en alle afspraken over bezuinigingen na te komen. Zij willen de druk op Athene verder opvoeren.

Volgens Jaap Koelewijn, hoogleraar Finance aan de Nyenrode Business Universiteit, ontbreekt het aan draagvlak bij de Grieken om nog meer te bezuinigen.

Druk op de ketel
"Ondertussen weet iedereen -en daar wordt ook achter de schermen druk over onderhandeld- dat de Grieken hun schulden domweg niet kunnen terugbetalen. Alleen, die beslissing heeft veel gevolgen. Daarom blijft de druk op de ketel staan", aldus Koelewijn.

Gevaarlijk spel
Het opvoeren van de druk door 'Merkozy' kan gevaarlijk uitpakken, zegt de hoogleraar. Volgens hem komt er een moment dat Griekenland zegt: wij doen het niet meer en werken niet meer mee aan een oplossing.

"Dat spel wordt nu ook door Merkozy gespeeld. Dat is een heel gevaarlijk spel, dat als de loyaliteit van de Grieken echt weg is, dat er helemaal niets meer te halen valt."

Gerelateerde artikelen