Nieuws29 jan '12 16:09Aangepast op 29 jan '12 16:30

Griekse politiek akkoord over bezuinigingen

Auteur: Anne-Greet Haars

De Griekse premier Lucas Papademos heeft met zijn belangrijkste coalitiepartners overeenstemming bereikt over de nieuwe bezuinigingsmaatregelen.

De nieuwe maatregelen gelden als een voorwaarde voor de uitbetaling van financiële steun aan Griekenland van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.

Samenkomst
De Griekse politieke leiders kwamen zondagmiddag bijeen en werden het binnen korte tijd "volledig'' eens over de bezuinigingen, zo liet Papademos weten.

Toezicht
Binnen de EU gingen afgelopen week stemmen op om het toezicht op de Griekse begroting en het uitvoeren van bezuinigingsmaatregelen sterker op te voeren. De Grieken zouden de controle in feite uit handen moeten geven aan een nieuwe EU-functionaris die daarvoor zou worden aangesteld. Onder anderen de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos wees het idee van de hand.

Kwijtschelden schulden
De Griekse politici praatten ook over de afspraken die Griekenland moet maken met financiële instellingen over de gedeeltelijke kwijtschelding van de Griekse schulden aan private partijen. Een overeenkomst hierover is eveneens een voorwaarde voor de EU voor de uitbetaling van verdere financiële hulp.

Afsluitende fase
De gesprekken over de zogenoemde haircut zijn volgens de laatste berichten inmiddels in een afsluitende fase beland, maar zullen naar verwachting zondag niet worden afgerond. Dat betekent dat de Europese top maandag waarschijnlijk zal beginnen zonder dat er een definitief akkoord hierover op tafel ligt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen