Nieuws12 mrt '12 17:50

Monti voorzitter Eurogroep?

Auteur: Fleur de Bruijn

Voorzitter Herman van Rompuy van de Europese Raad zou premier Mario Monti van Italië hebben benaderd om voorzitter van de eurogroep te worden.

Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van een bericht uit de Franse krant Le Monde. De termijn van de huidige voorzitter, Jean-Claude Juncker, loopt deze zomer af. De eurogroep bestaat uit de zeventien ministers van financiën van de eurolanden die maandelijks in Brussel bijeen komen.

AAA-rating
Volgens de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, zouden eurolanden met een hoge kredietrating mogelijk een grotere inspraak in het bepalen wie Jean-Claude Juncker gaat vervangen

Minister Jan Kees de Jager van Financiën zegt niet geïnteresseerd te zijn in de functie: 'Ik heb mijn huidige baan veel meer lief dan die functie. Ik wil inhoudelijk de ruimte hebben om volop deel te nemen aan de discussie in de eurogroep namens Nederland.'

Dubbele functie
Mario Monti is naast premier ook minister van financiën van Italië. Het voordeel voor Van Rompuy zou zijn dat de Italiaan op die manier een verbinding vormt tussen de ministers van financiën en de regeringsleiders.

Toen Juncker in 2005 aantrad als voorzitter was hij in Luxemburg ook premier en minister van financiën. Tegenwoordig is hij alleen nog premier. In de zomer van dit jaar zit zijn vierde termijn als voorzitter erop. Het bericht uit Le Monde is nog niet bevestigd. Volgens persbureau Reuters ontkennen EU-bronnen dat Monti zou zijn gevraagd.

Geen volledige baan
Formeel moet er nog besloten worden of de functie een volledige baan wordt. Met de keuze voor Monti zou dat niet het geval zijn. Recent is wel een vaste voorzitter aangesteld van de groep van hoogste ambtenaren van financiën, de Euro Working Group.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen