Nieuws27 nov '12 16:50Aangepast op 27 nov '12 17:12

Weer rellen op Tahrirplein

Auteur: Anne-Greet Haars

De Egyptische hoofdstad Caïro is vandaag opnieuw het toneel van rellen. Duizenden mensen zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen de Egyptische president Mohamed Mursi.

Mursi had vorige week per decreet meer macht naar zich toe getrokken. Zo wil hij zijn besluiten niet meer laten toetsen door de rechterlijke macht.

De menigte stroomde samen op het Tahrirplein, het symbool van de opstand tijdens de Arabische Lente vorig jaar die president Hosni Mubarak ten val bracht. Uit verschillende richtingen kwamen er marsen op het plein af. Zo was er een aparte betoging van duizenden boze advocaten.

Wordt groter
“Op een plein vlakbij het Tahrirplein zijn al de hele dag rellen aan de gang. Het wordt steeds groter”, vertelt Egypte correspondent Rena Netjes.

“De demonstraten houden de politie tegen zodat die niet op het plein kan komen. De politie gooit veel traangas en er staan auto’s in de brand. Het aantal mensen dat staat te vechten neemt toe.”

Demonstraties
Ook elders in Egypte zijn voor dinsdag grote demonstraties aangekondigd. Vanochtend waren er enkele gevechten tussen de politie en betogers. Honderden betogers bekogelden agenten met stenen. Kijk hier de beelden van de gevechten van vandaag:

 

Vakbonden
 “Je ziet eigenlijk - sinds die actie van Mursi - steeds meer activiteiten ontstaan in de activistennetwerken. Ook sluiten steeds meer politieke partijen zich aan”, vertelt Midden-Oosten deskundige Alexander Hammelburg.

“Maar niet alleen dat, maar ook de vakbonden sluiten zich aan. Want Mursi werkt niet alleen de rechtbank tegen, maar ook een belangrijke vakbond en dan heb je de poppen wel aan het dansen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen