Nieuws9 mei '12 22:46Aangepast op 10 mei '12 07:06

Spanje nationaliseert bankengroep

Auteur: Pieter van den Akker

De Spaanse overheid wordt de grootste aandeelhouder van de Spaanse bankengroep BFA en zijn in moeilijkheden geraakte dochter Bankia, de op drie na grootste bank van het land.

Dat heeft de regering woensdagavond laat bekendgemaakt. De overheid heeft een indirect belang genomen van 45 procent in Bankia en beloofde de kredietverstrekker financieel uit de brand te helpen.

BNR's Spanje-correspondent Lex Rietman legt uit: "In eerste instantie gaat het om het omzetten van een lening uit 2010. Die 4,5 miljard euro aan staatsleningen wordt nu omgezet in aandelen van de staat. En dat heeft grote gevolgen. Tot nu toe moest Bankia nog acht procent terugbetalen aan de staat. Maar die kan daar nu natuurlijk naar fluiten. Dit geld kan keihard opgeteld worden bij het begrotingstekort aan het eind van het jaar."

Het noodlijdende land lijkt het geld dus niet echt te kunnen missen. Rietman: "Maar het is de vierde bank van het land waar tien miljoen klanten hun geld hebben staan en vierhonderdduizend kleine aandeelhouders zitten. Het zou voor grote onrust in het land zorgen als ze niks zouden. Er wordt gewoon geld voor gemaakt."

Het lijkt volgens Rietman nog niet op een bankrun. "Maar dat neemt niet weg dat klanten nerveus zijn. Als ik daar mijn geld zou hebben, zou ik er alles aan doen om het teug te halen. Maar de bank heeft natuurlijk alle mogelijke barrières ingebouwd om dat te voorkomen." Burgers zijn vooral ook boos omdat Spaanse premier Mariano Rajoy tijdens de verkiezingen nog riep: ik pieker er niet over om ook maar één euro overheidsgeld in de banken te stoppen.

Rietman besluit: "De hoop is nu dat de algemene economische situatie wat aantrekt zodat het hier mee gedaan zal zijn. Maar Bankia heeft op de totale activa van 340 miljard euro maar liefst tien procent aan twijfelachtige activa. De bank heeft namelijk zo'n 31 miljard euro in vastgoed zitten. Het is nog maar de vraag wat daarvan nog te gelde valt te maken valt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen