Nieuws14 mei '12 11:54

Rente Nederland extreem laag

Auteur: Fleur de Bruijn

De Nederlandse tienjaarsrente is vanmorgen tot onder de twee procent gezakt. Het effectieve rendement is op het laagste punt ooit.

Dit schrijft het Financieele Dagblad maandag. “Nederland wordt gezien als veilige haven in woelige tijden,” aldus BNR’s beurscommentator Rob Jansen. Marktpartijen maken zich grote zorgen over een mogelijke exit van Griekenland uit de eurozone. Daarom zoeken ze beschutting in veilige havens als de Nederlandse, maar ook de Duitse, Britse en Zwitserse obligatiemarkt. Jansen noemt het positief dat de financiële markten Nederland als veilig beschouwen.

Historisch laag
Duitsland is onder beleggers het meest in trek in de eurozone, met een historisch lage tienjaarsrente van 1,46 procent, in Groot-Brittannië is dat 1,89 procent. Het FD schrijft dat de Britten hun rente bijhouden sinds 1703, en deze lage stand is nooit eerder gemeten. De Zwitserse vergoeding voor leningen met een looptijd van tien jaar is slechts 0,58 procent.

Ondertussen staan Spaanse en Italiaanse obligaties in de etalage, waardoor de rente dus oploopt. De rente op Italiaans tienjaarsleningen staat op 5,68 procent en de rente op Spaanse tienjaarsleningen op 6,17 procent.

Pensioenfondsen
Volgens Jansen is een lage rente slecht nieuws voor pensioenfondsen, spaarders en institutionele beleggers: “een lage rente is een laag rendement. Jansen noemt de lage rente positief voor de overheidsfinanciën. Nederland kan de 400 miljard euro hoge staatsschuld extreem goedkoop financieren.

Een herfinanciering van de staatschuld zodat de overheid minder hoeft te bezuinigen, noemt Jansen een slecht idee. “Een herfinancieren staat enigszins los van de bezuinigingen. We geven meer uit dan erin komt en dan is het niet goed als je economie krimpt en de staatsschuld groot is.”

Stevige daling
Tussen eind mei en begin juni 2009 kwam de lange rente in Nederland voor het laatst boven de vier procent. Daarna zette een stevige daling in, een trend die in 2010 keerde. Na de piek in april 2011 (3,8 procent ) zakte de rente hard terug. Sinds de zomer van dat jaar schommelt de rente rond een gemiddelde van 2,4 procent.

Volgens het Financieele Dagblad is het niet ondenkbaar dat de rente in de veilige havens nog verder daalt zolang de economie niet aantrekt en de schuldencrisis niet is bezworen. In Japan is de tienjaarsrente sinds eind jaren negentig niet meer boven de 2 procent uitgekomen. Inmiddels staat deze beneden de 0,9 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen