Nieuws2 dec '12 18:55Aangepast op 3 dec '12 00:10

Egyptisch referendum stuit op verzet

Auteur: Mijke Hurkx

De club van rechters in Egypte, die rechters uit heel het land vertegenwoordigt, wil niet toezien op het referendum over het ontwerp van nieuwe grondwet.

Dat heeft de voorzitter van de club zondag aangekondigd.

Spanningen
De spanningen tussen president Mohamed Mursi en de rechterlijke macht in Egypte gaan naar een hoogtepunt. Ook de demonstranten van de oppositie hebben nieuwe acties aangekondigd.

Zij zullen zich dinsdag voor het presidentiële paleis verzamelen om te protesteren tegen het aangekondigde referendum over de controversiële grondwet.

De Egyptische president Mohamed Mursi probeert linksom en rechtsom een nieuwe grondwet goedgekeurd te krijgen. Maar zijn plannen zorgen alleen maar voor toenemend verzet. Egypte houdt op 15 december een referendum over de nieuwe grondwet.

Laatste waarschuwing
De demonstratie geldt als "de laatste waarschuwing'', staat in een gezamenlijke verklaring van jeugdgroepen die de protesten organiseren. De verklaring werd ondertekend door verschillende oppositiepartijen die een sit-in houden op het Tahrirplein, het iconische symbool van de opstand die oud-president Hosni Mubarak vorig jaar ten val bracht.

Onrust
Het protest richt zich ook tegen de nieuwe verregaande bevoegdheden die de president zichzelf op 22 november gaf. Volgens Mursi is het een tijdelijke maatregel tot de nieuwe grondwet van kracht is en er een nieuw parlement is. Maar het besluit heeft de politieke onrust in het land alleen maar aangewakkerd.

Ontwerp-grondwet
De ontwerp-grondwet kan nu al op een storm van kritiek rekenen. "Mursi houdt een referendum over een ontwerp-grondwet die de fundamentele vrijheden ondermijnt en universele waarden schendt. De strijd zal doorgaan'', zei de invloedrijke dissident en voormalig chef van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), Mohamed ElBaradei.

Volgens Amnesty International schiet de wet tekort in de bescherming van de mensenrechten en negeert het de rechten van de vrouw. Ook beperkt de wet de vrijheid van meningsuiting onder het mom van bescherming van religie en staat deze nog steeds toe dat burgers door militaire tribunalen worden berecht, klaagde de mensenrechtenorganisatie.

Gerelateerde artikelen