Nieuws13 mrt '12 20:46Aangepast op 14 mrt '12 00:46

Jemen: Gerechtigheid of stabiliteit?

Auteur: Marjan van den Berg

Jemen verkeert in een overgangsfase. Op het 'Veranderingsplein' in Sanaa staan nog steeds tenten met demonstranten. Staatssecretaris Ben Knapen hamert tijdens een bezoek op stabiliteit.

President Saleh gaf zijn positie op, maar niet zijn macht. Daarom vinden de demonstranten in Sanaa dat de revolutie in het land nog niet is voltooid.

Demonstrantenleider en Nobelprijswinnares Tawakkol Karman wil graag gerechtigheid na het bloedbad van vorig jaar.

Staatssecretaris Ben Knapen (Buitenlandse Zaken) benadrukt dat de demonstranten een keus hebben: ze kunnen de voormalige leiders hard aanpakken, maar ze kunnen anderzijds ook kiezen voor stabiliteit en verzoening.

Hulp
Knapen heeft maandag Jemen bezocht om te zien hoe de overgangsregering geholpen kan worden.

Niet alleen om humanitaire redenen heeft Jemen hulp nodig, zegt Knapen. Het land ligt aan de Golf van Aden, een belangrijke internationale doorvaarroute.

Bovendien is het land gevoelig voor terrorisme, zegt Knapen. "Als hier de chaos, een burgeroorlog uitbreekt, heeft dat grote gevolgen op het gebied van terreurbestrijding. Je krijgt, zoals je dat met Somalië gezien hebt, vluchtelingen die de hele wereld over trekken."

Economie
Het is daarom voor Jemen belangrijk dat het wat economische groei gaat boeken. Dat zou kunnen door moderne irrigatie te gaan gebruiken in de landbouw.

Bovendien ligt Jemen gunstig, te midden van rijkere landen als Saoedi-Arabië en Qatar. "Op deze belangrijke doorvoerroute is heel goed de kost te verdienen door mensen hier. Ze beginnen alleen op een heel laag niveau", aldus Knapen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen