President Jemen draagt macht over
President Ali Abdullah Saleh van Jemen heeft woensdag een overeenkomst over zijn machtsafstand ondertekend in de Saoedische hoofdstad Ryad.
In de tweede stad van Jemen hebben tienduizenden mensen gedemonstreerd voor berechting van president Saleh.
In ruil voor ondertekening zou hij niet worden vervolgd voor misdaden die zijn regime zou hebben begaan.
Verkiezingen
Saleh blijft volgens het akkoord nog drie maanden president, maar alle bevoegdheden van het staatshoofd gaan over op zijn plaatsvervanger Abdrabbu Mansour Hadi. Die zou dan met de oppositie een voorlopige regering vormen en binnen drie maanden presidentsverkiezingen houden.
Leger steunt Saleh
Marten Blankesteijn, schrijver van het boek De grote dictatortour, zei woensdag in BNR Roelof Hemmen: "Saleh wordt nog steeds gesteund door het leger. Dat staat voor een groot deel achter hem." Saleh is de vierde president van een Arabisch land die dit jaar de macht kwijtraakt. Eerder gebeurde dat in Tunesië, Egypte en Libië.
Saleh moet berecht
"Geen immuniteit, geen garanties, Saleh moet worden berecht met zijn regime!'' Dat zongen duizenden betogers woensdag in Sanaa, de hoofdstad van Jemen. De demonstranten vrezen dat Saleh in Saudi-Arabië of de Verenigde Staten blijft en zo ontkomt aan berechting.
Mensenrechtenorganisaties houden Saleh verantwoordelijk voor een groot aantal schendingen van rechten van Jemenitische burgers.
Hoopgevende stap
Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken liet in een reactie weten dat de overeenkomst in zijn ogen een "hoopgevende eerste stap" is. "Dit akkoord biedt een kans op een einde aan de maandenlange gevechten met honderden doden en honderdduizenden ontheemden en ontwrichting van de toch al zwakke economie", zei Rosenthal. "Het is nu zaak het zo snel mogelijk in de praktijk te brengen."