Nieuws17 jan '12 14:21Aangepast op 17 jan '12 15:02

Weigerhomo moet zelf therapie betalen

Auteur: Edme Koorstra

Homo's die met hulp van therapie hun seksuele gevoelens willen onderdrukken moeten die therapie zelf betalen, als het aan de Tweede Kamer ligt. De minister is het daarmee eens.

Een meerderheid van de Kamerleden vindt dat de omstreden (christelijke) homotherapie niet langer mag worden vergoed. Ook minister Schippers van Volksgezondheid wil de vergoeding schrappen.

De therapie, aangeboden door de organisatie Different, is bedoeld om homo's en lesbiennes te leren hun seksuele gevoelens te onderdrukken. Omdat Different de therapie als 'zwaardere geestelijke gezondheidszorg' aanmerkt, valt die automatisch onder het basispakket en moeten verzekeraars het vergoeden. 

Schrappen
Regeringspartij VVD, gedoogpartij PVV en de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en D66 dringen er bij minister Schippers van Volksgezondheid op aan om de therapie zo snel mogelijk uit het basispakket te schrappen. Schippers maakt er meteen werk van.

Volgens haar hoort die vergoeding niet thuis in het basispakket, omdat homoseksualiteit geen ziekte is. Dat ze nu pas actie onderneemt komt doordat ze niet op de hoogte was van de vergoedingen, omdat die onder een andere titel worden geboekt.

'Onbestaanbaar', 'stigmatiserend', 'heel dom'
"Het is onbestaanbaar dat wij pijnlijke ingrepen doen in het verzekerde pakket, terwijl dit doodleuk wordt vergoed", zegt PVV-Kamerlid Karen Gerbrands. D66-Kamerlid Pia Dijkstra noemt het absurd dat de overheid een "zinloze en stigmatiserende antihomotherapie" betaalt. PvdA'er Khadija Arib: "Zware vormen van zorg moeten uit het pakket en dan zo'n soort omstreden therapie wel vergoeden? Onacceptabel. Dit had nooit in het pakket gemoeten.'' Volgens GroenLinks is de vergoeding "ethisch, medisch en financieel heel dom".

'Schadelijk'
Voorzitter Dennis Boutkan van COC Amsterdam denkt dat de therapie eerder kwaad dan goed doet: "Homo's veranderen in hetero's is echte onzin en schadelijk voor de geestelijke gezondheid," zegt hij. "Ook uit wetenschappelijke hoek is er geen enkele onderbouwing dat zogenaamde 'therapie' kan werken."

Ziek
Zorgverzekeraars en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaan in ieder geval scherper toezien op de homotherapie. Volgens hen is het "onacceptabel" dat een dergelijke behandeling wordt verpakt als een deugdelijke diagnose, bijvoorbeeld een jeugdtrauma, waardoor ze volledig is verzekerd. De IGZ stelt een onderzoek in naar de orthodox-christelijke organisatie Tot Heil des Volks, die de therapie aanbiedt. Ook in het jodendom wordt homo zijn vaak gezien als een ziekte.

CU: vrij om te kiezen
Arie Slob van de ChristenUnie reageerde via twitter op de ophef. "Mensen zijn vrij om daar voor te kiezen. Houden zo.'' Kees van der Staaij van de SGP twitterde dat "homoseksuele mensen die bewust kiezen voor psychosociale begeleiding door Different, onze steun verdienen''.

Eerder uit de kast
Het beeld over homoseksualiteit is nog steeds vaak negatief. Maar toch komen jongeren steeds eerder uit de kast. De leeftijd dat jongens voor het eerst aan iemand vertellen dat ze op hetzelfde geslacht vallen, is in zes jaar tijd gedaald van bijna 17,8 naar 16,6 jaar.

Bij meisjes is dit gedaald van 16,3 naar 15,9 jaar. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 8000 jongeren tussen de 12 en 25 jaar door Rutgers WPF en Soa Aids Nederland. In 2005 werd een soortgelijk onderzoek uitgevoerd.

Acceptatie
Toch worden homo's worden door jongeren nog slecht geaccepteerd. Bijna alle ondervraagde jongeren vinden het bijvoorbeeld prima als een jongen en een meisje elkaar zoenen op straat, maar als het om twee jongens gaat, keurt de helft van de jongens en 16 procent van de meisjes dit af.

Bij zoenen tussen twee meisjes ligt dit percentage op respectievelijk 16 (jongens) en 25 (meisjes) procent. Eén op de acht jongens en 3 procent van de meisjes zegt dat ze zelfs een vriendschap zou verbreken als één van hun vrienden homoseksueel of lesbisch is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen