Nieuws19 dec '11 10:23Aangepast op 19 dec '11 10:59

Kerstbomen zijn schimmelbommen

Auteur: Pieter van den Akker

Misselijk tijdens de kerst? Dat hoeft echt niet per se van te veel eten of drinken te komen. Je kerstboom kan ook de oorzaak zijn.

Kerstbomen zouden de schuld zijn van een aantal kwaaltjes en de traditionele winterdip, stellen onderzoekers aan de Upstate Medical University in New York. Dr. Lawrence Kurlandsky, die het onderzoek leidde, zei in de Sunday Telegraph dat er rond 25 december telkens pieken van luchtwegaandoeningen opduiken.

Schimmelbom
Met de traditionele kerstboom halen we niet alleen gezelligheid in huis, maar ook een schimmelbom. De onderzoekers bestudeerden naalden en schors van 28 kerstbomen. 53 keer werd schimmel geconstateerd. Van die aangetroffen schimmels kon 70 procent symptomen veroorzaken, zoals hoesten, kortademigheid, een loopneus, vermoeidheid en slapeloosheid.

Kerstboomsyndroom
Om het 'kerstboomsyndroom' te vermijden, raden de onderzoekers aan om de kerstboom eerst nat te spuiten en pas als ie droog is in huis te nemen. Na de kerst kan je de boom het beste meteen weer buiten zetten, zeggen zij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen