Nieuws25 aug '11 17:25Aangepast op 25 aug '11 18:01

Missie Kuipers mogelijk in gevaar door raketongeluk

Auteur: Laura Walburg

Met het neerstorten van de Russische sojoez-raket gisteren, komt mogelijk ook de vlucht van astronaut André Kuipers in gevaar. De eerste vlucht met een Nederlandse astronaut in jaren, staat voor 30 november in de planning. Maar voorlopig zijn alle sojoez-lanceringen gestopt.

De raket die Kuipers naar het ruimtestation ISS moet brengen is van een ander type dan de raket die gisteren tegen de grond sloeg. Maar hij is wel van dezelfde 'familie'. Afhankelijk van waar precies het probleem zit, kan het onderzoek de ruimtevlucht van André Kuipers flink vertragen.

Rakettrap
Oud-ESA-woordvoerder Michel van Baal meldt via twitter dat de fout ligt bij een rakettrap. Die wordt echter alleen gebruikt bij onbemande vluchten, en niet bij bemande vluchten. In dat geval kan de vlucht misschien gewoon doorgaan.

De ESA vindt het nog te vroeg voor een reactie, en hoopt morgen meer te weten.
BNR sprak over het ongleuk met ruimtevaartjournalist Luc van den Abeelen, luister naar het gesprek via de knop rechts.

Mislukte lancering
Woensdag mislukte de lancering van een onbemand ruimteschip dat voorraden naar het internationale ruimtestation ISS zou brengen.

De capsule, een Progress M-12M, kwam niet in een goede baan om de aarde en is waarschijnlijk in Siberië neergestort. Het ruimtevaartuig zou ongeveer 3,5 ton aan goederen voor het ISS aan boord hebben gehad.

Enige mogelijkheid
Sinds de laatste vlucht van het Amerikaanse ruimteveer de Atlantis vorige maand zijn de Sojoezraketten de enige mogelijkheid om astronauten naar en van het ISS te brengen. De volgende lancering van een Sojoezraket is voorzien voor 22 september.

Rusland houdt de Sojoezraketten voorlopig aan de grond. Dat heeft een ruimtevaartfunctionaris donderdag tegen het Russische persbureau Interfax gezegd.

Gerelateerde artikelen