Nieuws7 feb '12 14:57Aangepast op 7 feb '12 15:45

Grieks bankroet kost ons geld

Auteur: Pieter van den Akker

Het besmettingsgevaar van een Grieks faillissement op andere landen is de laatste anderhalf jaar afgenomen. Maar als Griekenland bankroet gaat, zal dat Nederland veel geld kosten.

Dat zei minister Jan Kees de Jager van Financiën dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. Hij reageerde daarmee op uitspraken van eurocommissaris Neelie Kroes. Zij zei eerder op de dag dat als Griekenland de eurozone zou verlaten, er 'geen man overboord' is.

Armageddon
De Jager benadrukte nog eens dat Kroes in het vraaggesprek zei Griekenland het liefst bij de eurozone te houden. Dat is ook de inzet van de minister. Een vertrek van Griekenland uit de eurozone levert geen 'Armageddon' op, maar levert wel kosten op. "En dat willen we voorkomen'', zei De Jager.

BNR-politiek verslaggever Hans Verbeek sprak dinsdag met minister De Jager. Ook in dat gesprek geeft De Jager duidelijk aan dat alles gericht is op het overeind houden van Griekenland. "Voor Nederland is het duidelijk dat allereerst het streven natuurlijk er nog steeds op is gericht om Griekenland binnenboord en overeind te houden. Dat hebben we altijd gezegd. Maar het is wel zo dat de bal bij Griekenland zelf ligt. Griekenland moet een aantal eisen vooraf invullen. Een groot aantal eisen."

Risico's kleiner geworden
Maar, zo vult hij aan, het risico dat andere landen omvallen bij een Grieks faillissement of vertrek uit de euro is veel kleiner geworden. "Door de maatregelen die al afgelopen anderhalf jaar genomen zijn, is het risico dat het voor andere landen in de eurozone helemaal mis gaat, erg klein geworden. Er zijn natuurlijk altijd kosten mee gemoeid. Maar de kosten waren anderhalf jaar geleden veel en veel groter geweest als het toen mis was gegaan."

Ook premier Rutte gaf dinsdag aan dat "we zo'n vertrek aan zouden kunnen''. De eurozone staat er volgens hem na maatregelen als het noodfonds en de herkapitalisatie van banken een stuk sterker voor.

Waarschuwing is terecht
De woorden van Kroes kunnen geïnterpreteerd worden als een soort waarschuwing aan Griekenland. En die waarschuwing is volgens De Jager zeker terecht. "Dat hebben we afgelopen zaterdag als ministers van Financiën ook heel duidelijk aangegeven in een telefoongesprek richting de Griekse minister van Financiën. Die waarschuwing is heel helder."

De Jager hoopt dan ook dat het telefoongesprek van afgelopen zaterdag, aangevuld met de waarschuwing van Kroes en de woorden van Merkel en Sarkozy dat Grieken door hebben dat het alle partijen menens is. "Griekenland is nu aan de bal. En omdat de risico’s op een besmetting nu veel minder zijn, kunnen we ook deze hele strenge eisen stellen, wil Griekenland voldoen aan de voorwaarden voor de lening. Wij laten ons dus ook niet meer met de rug tegen de muur drukken", zegt De Jager.

Gerelateerde artikelen