Nieuws7 feb '12 11:26Aangepast op 7 feb '12 14:01

EU: Griekenland is én blijft bij eurozone

Auteur: Karin Backx

Griekenland is én blijft onderdeel van de eurzone. Dat zegt eurocommissaris Olli Rehn dinsdag in een reactie op uitspraken van Europees commissaris Neelie Kroes.

Kroes zei in een interview dat er 'geen man overboord is' als Griekenland de eurozone zou verlaten. Ze is er geen voorstander van, maar het zou volgens haar niet het einde van de gemeenschappelijke munt betekenen.

De woordvoerder van Rehn benadrukte dat het standpunt van de commissie ongewijzigd is. Hij ziet in de uitspraken van Kroes een bevestiging van de kracht van de gemeenschappelijke munt.

Gewoon niet waar
"Misschien is mijn woordkeus niet helemaal gelukkig", zegt eurocommissaris Kroes. "Wat is een man overboord? Er wordt steeds gezegd: als je één land laat uitstappen of vraagt om uit te stappen, dan stort het hele bouwwerk in. Maar dat is gewoon niet waar."

De Europese Commissie, waar Kroes deel van uitmaakt, en de lidstaten stelden de afgelopen tijd herhaaldelijk dat nieuwe miljardenleningen aan Griekenland noodzakelijk zijn om een financiële chaos te voorkomen. Kroes stelt dat de Griekse politici hun beloften niet nakomen en niet genoeg bezuinigen.

24 uur staken
De focus in de markten blijft ook gericht op Griekenland. Vakbonden hebben opgeroepen te staken uit protest tegen de bezuinigingsmaatregelen.

De grootste Griekse vakbonden riepen dinsdag op tot een staking van 24 uur nadat de regering liet weten nog dit jaar 15.000 ambtenaren te ontslaan.

De vermindering van het ambtenarenapparaat zou een van de eisen zijn van Europa en het IMF.

Gerelateerde artikelen