Nieuws26 apr '12 13:34Aangepast op 26 apr '12 14:01

PvdA niet uitgenodigd voor begrotingsgesprek

Auteur: Fleur de Bruijn

De PvdA is niet uitgenodigd voor het overleg over het begrotingsakkoord 2013 met de zogenaamde Kunduz-coalitie.

Dit heeft een woordvoerder van de partij donderdag laten weten. D66, GroenLinks en ChristenUnie overleggen donderdagmiddag in de D66-vleugel verder met VVD, CDA en minister Jan Kees de Jager van Financiën

Constructief
Donderdagochtend zei partijleider Diederik Samsom te willen bewegen om tot een akkoord te komen. Samsom vindt het merkwaardig dat hij niet is uitgenodigd voor gesprekken van CDA, VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie over een begrotingsakkoord.

Samsom zegt dat hij bereid was zonder taboes te praten. Ook het terugdringen van het begrotingstekort naar 3 procent in 2013 is voor hem geen taboe.

"Ook de 3 procent mag in zicht komen. Dat zou genoeg basis moeten zijn om verder te praten.''

Pijn eerlijk verdeeld
Eerder zei Samsom nog dat hij het niet nodig vond het tekort al in 2013 naar 3 procent terug te schroeven. De PvdA-leider vreest dat de partijen die nu met minister Jan Kees de Jager (Financiën) in gesprek zijn, plannen op tafel hebben liggen waarin de pijn van de bezuinigingen niet eerlijk wordt verdeeld.

Samsom sprak in de ochtenduren met de fractieleiders Jolande Sap (GroenLinks), Arie Slob (ChristenUnie) en Alexander Pechtold (D66). Vrijwel tegelijk was er op het ministerie van Financiën beraad tussen de fractieleiders Stef Blok (VVD) en Sybrand van Haersma Buma (CDA) met De Jager, premier Mark Rutte en vicepremier Maxime Verhagen.

Iedereen welkom
Volgens Van Haersma Buma is de PvdA, net als iedereen, van harte welkom als ze mee willen doen. “Maar het gaat erom dat we weinig tijd hebben. Vrijdag moet er een brief naar Brussel, dat is de deadline''.

Brussel wil dat Nederland het begrotingstekort terugdringt van 4,6 procent naar 3 procent volgend jaar. Dat betekent zo'n 14 miljard bezuinigen. De gedoogcoalitie van VVD en CDA met de PVV liep hierop in het weekend stuk toen de laatste partij afhaakte.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen