Nieuws26 apr '12 13:01

PVV wil BTW verlagen in 2013

Auteur: Fleur de Bruijn

In 2013 wil de PVV het hoge BTW-tarief verlagen van 19 naar 18 procent. Dat is volgens de partij van Wilders goed voor de koopkracht van burgers en goed voor bedrijven.

De PVV wil het begrotingstekort in 2013 terugbrengen naar 4 procent. Ook wil de PVV een aantal posten uit het regeerakkoord terugdraaien, zoals de Wet Werken Naar Vermogen, de verlaging van de kinderopvangtoeslag, het verhogen van de AOW leeftijd naar 66 jaar en de huurverhoging van 5 procent.

Om dit uit te kunnen voeren, wil de PVV snijden in overheidsuitgaven en subsidies voor het bedrijfsleven. De PVV wil onder meer 1 miljard korten op ontwikkelingshulp, internationale missies beperken en de bankenbelasting verdrievoudigen.

Terugtrekkende bewegingen
Nadat de PVV uit de Catshuisonderhandelingen is gestapt, begonnen de partijen die aanwezig waren in het Catshuis direct terugtrekkende bewegingen te maken. De PVV moet vrezen voor het voortbestaan van de dierenpolitie en lijkt geen meerderheid meer te hebben voor het boerkaverbod en de afschaffing van de dubbele nationaliteit.

Tegelijkertijd neemt de PVV ook afstand van gemaakte afspraken. Zo wil Wilders niet meer meewerken aan het onder water zetten van de Hedwigepolder en de aanbestedingen in het openbaar vervoer.

Kunduz-coalitie
Bijna alle partijen hebben een pakket met bezuinigingsmaatregelen samengesteld. Minister De Jager is gisteren begonnen met een rondgang langs de diverse fractie om te bekijken of hij pakket kan samenstellen met maatregelen die een meerderheid hebben in de kamer en voldoen aan de eisen van Brussel om het begrotingstekort volgend jaar terug te brengen tot 3 procent.

Donderdagmiddag gaat de kamer in debat over de diverse plannen. De zogenaamde Kunduz-coalitie lijkt af te stevenen op een bezuinigings- en hervormingsplan. Minister de Jager heeft woensdag tot twee keer toe met D66, ChristenUnie en GroenLinks om tafel gezeten.

 

Gerelateerde artikelen