Nieuws23 apr '12 10:48Aangepast op 23 apr '12 11:33

Verkiezingen over ongeveer 80 dagen

Auteur: Anne-Greet Haars

Als er nieuwe verkiezingen komen, duurt het nog ongeveer 80 dagen voor de kiezers naar de stembus kunnen gaan.

In de Kieswet staat dat partijen maximaal 40 dagen de tijd hebben om een kandidatenlijst in te dienen na het moment dat koningin Beatrix de val van het zittende kabinet heeft geaccepteerd.

Die periode van 40 dagen kan maandag of dinsdag ingaan. Als de kandidaatstelling is gesloten, hebben 43 dagen later verkiezingen plaats.

Datum
Maar het zou kunnen zijn dat die datum dan zondag 15 juli wordt en dat gaat in elk geval niet gebeuren, omdat Nederland de zondagsrust respecteert en bovendien wordt er in Nederland altijd op een woensdag gestemd.

De eerst mogelijke datum is dan woensdag 11 juli. Dat er verkiezingen in juli worden gehouden is echter erg onwaarschijnlijk, want dan is een groot deel van het land met zomervakantie. De kans is groot dat besloten wordt nieuwe verkiezingen door te schuiven naar september of zelfs oktober.

Partijen
Op dit moment kunnen 27 partijen een kieslijst indienen. Vorige week zijn net twee nieuwe partijen ingeschreven in het kiesregister van de Kiesraad, namelijk de Soeverein Onafhankelijke Pioniers Nederland (SOPN) en Beter Nederland.

Kandidaten
Nieuwe partijen en partijen die maximaal 15 zetels in de Tweede Kamer bezetten, mogen hooguit 60 kandidaten op hun lijst zetten. Partijen die 16 of meer zetels in de Kamer hebben, kunnen maximaal 80 kandidaten inschrijven. Alle kandidaten moeten de Nederlandse nationaliteit hebben en minimaal 18 jaar zijn. Ook mogen ze niet uitgesloten zijn van het kiesrecht, een straf die de rechter kan opleggen aan bijvoorbeeld een terrorist.

Nederland zou eigenlijk op 13 mei 2015 een nieuwe Tweede Kamer gaan kiezen. De vorige verkiezingen waren op 9 juni 2010.

Gerelateerde artikelen