Nieuws21 apr '12 13:37Aangepast op 19 jun '17 10:26

Catshuisberaad mislukt

Auteur: Bart Tuinman

Het coalitieoverleg in het Catshuis over aanvullende bezuinigingen van zo'n 14 miljard euro is mislukt. Dat melden bronnen rond de besprekingen over de cijfers van het CPB.

PVV-leider Geert Wilders verliet zaterdagmiddag het Catshuis. Volgens ingewijden kan hij na overleg met zijn fractie de afspraken niet voor zijn rekening nemen.

Hoe het nu verder moet is onduidelijk. Nederland moet in 2013 het begrotingstekort onder de EU-limiet van 3 procent te brengen. De RVD laat weten dat Rutte over een uur zal toelichten wat er gebeurd is op het Catshuis.

Verklaring
PVV-leider Geert Wilders reageert zaterdag ook om 16.15 uur op de mislukte onderhandelingen in het Catshuis. Hij doet dat in het gebouw van de Tweede Kamer, zo heeft een woordvoerster van de PVV laten weten.

Premier Mark Rutte en vicepremier Maxime Verhagen leggen op hetzelfde tijdstip een verklaring af. Zij doen dat echter bij het Catshuis.

CPB
Gisteren bogen de drie partijen van de gedoogconstructie zich al over de berekeningen van het Centraal Planbureau.
Het CPB heeft doorgerekend of de maatregelen en hervormingen die de partijen hebben bedacht wel echt uitkomen op een extra bezuiniging van miljarden. Er werd gisteren zo'n drie uur over de cijfers gepraat.

Voldoende?
Uit de cijfers moet dus blijken of er met de hervormingen wel voldoende bezuinigd kan worden. In 2012 moeten de partijen zeer waarschijnlijk een bedrag van tussen de 12 en 16 miljard euro bezuinigen. Daarmee kunnen ze weer aan de Europese eis voldoen. Die houdt in dat het begrotingstekort niet hoger is dan 3 procent van het bruto binnenlands product.

Koopkracht
De cijfers geven inzage in het effect van de voorgestelde maatregelen op onder meer de koopkracht. Vorige week sloten de partijen na zeven weken onderhandelen een voorlopig akkoord, dat vervolgens naar het CPB werd gestuurd.

Cijfers
Het CPB heeft de resultaten van de voorgenomen maatregelen uitgerekend voor het begrotingstekort, de economische groei, de werkgelegenheid en de koopkracht van verschillende groepen burgers.

Gerelateerde artikelen