Nieuws20 apr '12 22:18

Catshuisoverleg zaterdag verder

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het Catshuisoverleg tussen VVD, CDA en PVV gaat zaterdag om 13 uur verder. Voor vrijdagavond is het afgelopen.

De onderhandelaars in het Catshuis hebben vrijdagavond voor het eerst met eigen ogen gezien wat de effecten zijn van het pakket aan bezuinigingsmaatregelen en hervormingen waarover ze het een week geleden in principe eens waren geworden.

De VVD, CDA en PVV bestudeerden de cijfers over economische groei, overheidstekort, werkgelegenheid en koopkrachteffecten eerst in eigen kring, maar schoven vrijdag rond 19.15 in het Catshuis aan.

De onderhandelaars moeten waarschijnlijk in 2013 een bedrag bezuinigen van tussen de 12 en de 16 miljard euro om weer te voldoen aan de Europese eis dat het begrotingstekort maximaal 3 procent van het bruto binnenlands product bedraagt.

Geen dag langer
Betrokkenen hopen dat er de komende dagen overeenstemming kan worden bereikt. Premier Mark Rutte zei deze week nog geen dag langer dan nodig te willen gebruiken. Maar zekerheid over een akkoord is er niet, zelfs niet nu ze al 7 weken rond de tafel zitten.

Rutte gaf vrijdag toe dat het overleg lang duurt, maar dat is omdat er "een heel groot probleem" op tafel ligt. Eerder maakte hij al melding van "grote verschillen van inzicht" tussen de drie partijen.

5 maart
De onderhandelaars premier Mark Rutte en fractievoorzitter Stef Blok (VVD), Maxime Verhagen en Sybrand van Haersma Buma (CDA) en Geert Wilders en Fleur Agema (PVV) onderhandelen al sinds 5 maart in het Catshuis.

Bronnen houden er rekening mee dat de onderhandelaars zaterdag verder praten, maar maandag zou ook kunnen.

Gerelateerde artikelen