Nieuws2 jun '12 10:10Aangepast op 2 jun '12 21:01

Kunduz-partijen komen terug op reiskostenmaatregel

Auteur: Melvin Captein

Met de verkiezingen voor de deur keren vier van de vijf partijen de impopulaire reiskostenmaatregel uit het Kunduz-akkoord de rug toe. Daarmee lijkt de kans op implementatie klein geworden.

Een week geleden ging het definitieve Kunduz-akkoord naar de Tweede Kamer. Een belangrijke bezuiniging die hierin werd geopperd was het extra belasten van mensen met een reiskostenvergoeding. Deze maatregel levert de schatkist zo'n 1,3 miljard euro op. Forensen moeten echter flink inleveren: doorrekeningen laten zien dat zij 1,5 aan koopkracht inboeten.

VVD
De Volkskrant meldt nu dat de VVD in haar conceptprogramma afstand gaat nemen van de omstreden regeling. In het najaar zou de begroting kunnen worden aangepast, stellen bronnen binnen de partij.

CDA
Uit het gisteren gepresenteerde partijprogramma van het CDA bleek al dat die partij ook niet volledig mee gaat in de eerder nog zo unaniem uitgedokterde reiskostenmaatregel. In plaats van afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding kiezen de christen-democraten voor een verlaging van het bedrag.

GroenLinks & ChristenUnie
GroenLinks-voorvrouw Jolande Sap nuanceerde eerder ook al haar oordeel over de veelbesproken regeling. Ze zei dat haar partij de maatregel niet wil doorvoeren voor treinreizende forensen. Ook de ChristenUnie wil de maatregel verzachten voor de openbaar vervoer gebruiker.

D66
De enig overgebleven partij uit het Kunduz-akkoord die zich nog moet uitspreken over de nieuwe reiskostenregeling is D66. Wanneer het partijprogramma gepresenteerd wordt zal blijken hoe zij omspringen met de maatregel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen