Nieuws24 nov '11 18:58

Tribunaal begint aan hoofdstuk Srebrenica

Auteur: BNR Webredactie

Het Joegoslavië-tribunaal is vandaag begonnen met het hoofdstuk Srebrenica. Een hoofdstuk met een flink aantal zwarte bladzijden.

In het Karadzic-proces is donderdag de eerste getuige opgeroepen over de genocide na de val van Srebrenica. De moslimman overleefde een massa-executie. De getuige wordt voor zijn eigen veiligheid niet aangeduid met zijn echte naam, maar met een code.

Executie overleefd
Het is de dag van getuige KDZ039. Radovan Karadzic begon donderdagavond met het kruisverhoor van deze getuige. Het is de eerste rechtstreekse confrontatie in de rechtszaal van het Joegoslavië-Tribunaal tussen een overlevende van de genocide van Srebrenica en de ex-president van Republika Srpska, die voor het bloedbad verantwoordelijk wordt gehouden door de VN-aanklagers.

KDZ039 is oude man
"Het is een wat oudere man", vertelde BNR-verslaggever Laurens Boven, die erbij was. "Ik schat hem een jaar of zeventig. Hij vertelt wat hij heeft meegemaakt tijdens de val. Hij heeft daar z'n hele leven gewoond. Hij kwam terecht in Servische gevangenschap. Hij ging van school naar school en kwam met steeds meer gevangenen in aanraking. Hij werd met een legertruck naar het bos vervoerd, geblinddoekt en al. Hij werd in een greppel gezet in en feite geëxecuteerd, maar dat overleefde hij."

Gevlucht naar Potocari
KDZ039 vluchtte na de verovering met zijn gezin naar Potocari. In dat gehucht even buiten de stad Srebrenica was het hoofdkwartier gevestigd van Dutchbat. Dat Nederlandse VN-bataljon had de val van de enclave niet kunnen voorkomen. Hij werd gescheiden van zijn gezin, toen de Bosnische Serviërs mannen en vrouwen uit elkaar haalden.

De mannen van Mladic brachten KDZ039 naar de plaats Orahovac, waar op 14 juli een massa-executie plaatsvond.

.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen