Nieuws24 jan '12 09:34

Intimiderende wethouder stapt op

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Apeldoornse VVD-wethouder Rob Metz neemt zijn verantwoordelijkheid en stapt op naar aanleiding van de conclusies uit een raadsenquête over het grondbedrijf van de gemeente.

Dat bevestigde de gemeente dinsdagochtend. Apeldoorn kampt met miljoenenverliezen.

Een raadscommissie presenteerde donderdag de resultaten van het onderzoek naar de tekorten. Daaruit blijkt onder meer dat de wethouder door zijn houding ambtenaren intimideerde. Het college sloeg waarschuwingen in de wind en informeerde de gemeenteraad vervolgens bewust onjuist.

Metz schrijft in een verklaring zijn verantwoordelijkheid te willen nemen. Na de raadsvergadering van 2 februari, waarin het rapport besproken wordt, zal hij opstappen.

Optimistische verkoopcijfers
De gemeente kocht de laatste jaren grond op basis van veel te optimistische verkoopcijfers. Toen vanaf 2006 Apeldoornse ambtenaren aan de bel trokken omdat de verkoop van kavels er tegenviel, sloeg het college deze waarschuwingen in de wind. Het tekort dat daardoor is ontstaan, kan oplopen tot 200 miljoen euro.

Geen nuance
De wethouder erkende enkele conclusies uit het rapport. "Het rapport laat zien hoe ernstig de problemen zijn, hoeveel er mis is. Politiek en ambtelijk." Hij meende echter ook dat elke nuance ontbreekt in het rapport. "Hierdoor worden mij typeringen en verantwoordelijkheden toegedicht die even onjuist, ingrijpend als beschadigend zijn. Dat is wrang en maakt verder functioneren voor mij onmogelijk."

Het college wilde dinsdagochtend nog niet reageren op het besluit van Metz.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen