Nieuws11 jun '12 19:33

Nieuwe Vakbeweging geen garantie voor succes

Auteur: Fleur de Bruijn

De FNV moet de tijd nemen voor vernieuwing van de vakbeweging. Dat vindt eerste kwartiermaakster Jetta Klijnsma.

De PvdA-politica adviseert maandag met haar vier collega-kwartiermakers wel om 23 juni een startbijeekomst voor de nieuwe vakbeweging te organiseren. Maar dat moet een ‘eerste belangrijkste stap' zijn om de FNV vervolgens om te vormen.

Dit staat in het eindrapport van Klijnsma: De ontwikkeling van de nieuwe vakbeweging.

Niet morgen klaar
“De nieuwe vakbeweging zal als organisatie niet meteen morgen klaar zijn'', schrijven de kwartiermakers. Tijdens het vormingsproces van de nieuwe vakbeweging, waarvoor nog een nieuwe naam moet worden bedacht, zal ook sprake zijn van een interim-voorzitter en een interim-bestuur. Zij zullen ‘in de rol als gesprekspartners en voorvechters namens de leden' met interne medewerkers nader inhoud en betekenis moeten geven aan de nieuwe organisatie. Op 1 mei volgend jaar moet de FNV worden opgeheven.

Verslaggever Jeroen Stans is namens BNR aanwezig bij de bijeenkomst. Hij vreest dat het helemaal niet over de inhoud zal gaan. “Er is eerder gesproken over de positie van jongeren en ZZP’er, maar wat zal er van die plannen overblijven? De verwachting is dat de gesprekken alleen maar gaan over de vorm”, aldus Stans.

Leden meer te zeggen
Klijnsma wil in de vernieuwde vakbeweging vooral de leden meer te zeggen geven, onder meer via een ledenparlement. Daarover is bijna iedereen het wel eens. Maar er is strijd tussen de grote en kleinere bonden over de opzet van de nieuwe organisatie, waarbij de FNV wordt opgeknipt in sectoren. Grote bonden, zoals Bondgenoten en Abvakabo, zouden nu te veel macht hebben. De grotere bonden vrezen op hun beurt voor versnippering en dat de vakbeweging aan kracht zou verliezen in plaats van sterker uit de strijd zou komen.

Vakbondhistoricus Sjaak van der Velden zei tegen BNR dat de discussie inderdaad al lang niet meer over de inhoud gaat: “Het gaat over geld en om macht, terwijl het over de koers zou moeten gaan. Wat is de koers van de vakbeweging voor de komende 30 jaar?”

Verdeling van macht
Jeroen de Glas, ex-voorzitter van FNV Jong, zegt dat het inderdaad gaat over de verdeling van macht. De grote bonden zijn volgens Glas bang om slagkracht te verliezen. Glas wil dat er meer gekeken wordt naar de wensen van de nieuwe werknemers: “Als je kijkt naar de ontwikkeling van de afgelopen 50-60 jaar, dan zijn er veel meer hoogopgeleiden die veel meer verdienen. Die willen niet gedwongen worden om op te draven voor acties.” Aan de andere kant, zegt De Glas, moet je ook de werknemers bedienen die in de lagere sectoren actief zijn. “De groep nieuwe werknemers kun je prima vragen om solidair te zijn.”

Vorig jaar ontstond er een hevig conflict in de vakcentrale nadat FNV-voorzitter Agnes Jongerius een pensioenakkoord had gesloten met kabinet en werkgevers. Dat gebeurde tegen de wil van de twee grootste FNV-bonden. Om de interne crisis te bezweren werd besloten tot de oprichting van De Nieuwe Vakbeweging (DNV), waarin de FNV zou opgaan. Ook zouden de hoofdrolspelers in het conflict, Jongerius en Bondgenoten-voorzitter Henk van der Kolk, zich niet herkiesbaar stellen.

Geheel overstappen
FNV Bondgenoten heeft na de presentatie van het eerste voorstel van de kwartiermakers op 1 mei al gezegd dat de grootste bond, die bestaat uit verschillende sectoren, liever als geheel overstapt om tijd te winnen. Volgens de huidige planning houdt Bondgenoten in maart 2013 pas ook zijn eerst volgende ledencongres. Daar kan besloten worden tot opheffing en kan Van der Kolk zijn functie neerleggen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen