Nieuws26 okt '12 07:40

Syrisch staakt-het-vuren houdt voorlopig stand

Auteur: Thijs Baas

Het is rustig in Syrië. Na een nacht met hevige gevechten in het gehele land, verstomde het geweld vrijdagochtend. Syrische observators voor mensenrechten lieten dat weten.

Het Syrische leger kwam eerder een staakt-het-vuren overeen met de belangrijkste rebellengroeperingen voor het vierdaagse offerfeest Eid al-Adha.

Wel is het geweld aanzienlijk minder dan een paar dagen geleden, meldde verslaggever Remco Andersen gisteren. "We hebben al een paar dagen geen vliegtuigen meer gezien die hier veel doden hebben geëist. Bovendien willen veel rebellen in verband met het offerfeest vanochtend bij hun familie willen zijn.

Luwte
"De verwachting is dat er wel een bepaalde luwte zal zijn, maar niemand heeft de illusie dat dit echt het begin is van een staakt-het-vuren." Intussen gaat de strijd om Aleppo immers gewoon door. De rebellen rukken ogenschijnlijk steeds verder op, bevestigt Andersen. De Syrische troepen zouden zich uit een Koerdische en een christelijke wijk hebben teruggetrokken.

"De rebellen hebben die wijken nu veroverd en ze zeggen dat ze de helft van de stad, waaronder het centrum in handen hebben. Ik heb het zelf nog niet kunnen controleren, maar het gaat hier een beetje heen en weer: dan wint het regime weer een paar straten, dan winnen de rebellen weer een paar straten. Het is wel een nieuwe ontwikkeling, maar nog lang geen begin van het einde."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen