Nieuws21 okt '12 09:58Aangepast op 21 okt '12 18:08

Assad in gesprek met Syrië-gezant

Auteur: Pieter van den Akker

Internationaal gezant voor Syrië Lakhdar Brahimi heeft zondag in Damascus een ontmoeting gehad met de Syrische president Bashar al-Assad.

Brahimi pleitte voor een staakt-het-vuren deze week tijdens het islamitische offerfeest Eid al-Adha dat vrijdag begint. Brahimi had zaterdag ook al een gesprek met minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moualem waarin hij om het bestand vroeg.

Persoonlijk
“Ik roep iedereen op om eenzijdig te beslissen de vijandelijkheden te staken wegens Eid al-Adha'', aldus Brahimi zondag na het gesprek met Assad. Hij zei dat de oproep zijn persoonlijk initiatief was, geen bouwtekening voor vrede. Hij zei dat hij de afgelopen dagen veel Syrische leiders had gesproken, die allemaal gunstig dachten over een staakt-het-vuren.

Krachtige autobom
Tijdens het bezoek van Brahimi werd Damascus zondag opgeschrikt door een krachtige autobom. Door de aanslag bij een politiebureau in de christelijke wijk Bab Tuma kwamen dertien mensen om het leven. Het was de eerste keer dat zo'n aanslag plaatsvond in deze buurt, een van de oudste van de stad. Het Syrische staatspersbureau SANA zei dat de aanslag was gepleegd door rebellen.

Christenen
Veel christenen in Syrië steunen president Bashar al-Assad. Ze vrezen voor de gevolgen als radicale islamieten hem opvolgen.

Elders in Syrië zijn zondag ook doden gevallen door gevechten. Enkele rebellen die een bom wilden leggen bij een moskee in zuid-Damascus zijn opgeblazen toen de bom te vroeg afging. Bij de stad Harasta zijn negen mensen gedood door gevechten. Bij de stad al-Tal zijn negen militairen gesneuveld door een bermbom.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen