Nieuws25 aug '11 11:11

Stemmen FNV-leden voor 'casinopensioen'?

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Maandag stemmen de leden van FNV Bondgenoten over het pensioenakkoord. Dan wordt duidelijk of de leden net zo afwijzend tegenover het plan van minister Kamp van Sociale Zaken staan als de bond zelf.

De vakbond heeft een negatief advies voorgelegd aan de 475.000 leden die tot zondag 24.00 uur de tijd hadden om hun stem uit te brengen.
In het pensioenakkoord is onder andere afgesproken dat de AOW-leeftijd in 2020 verhoogd wordt van 65 naar 66 jaar. In de toekomst zou deze volgens gekoppeld moeten worden aan de stijgende levensverwachting.
FNV is fel tegen
Bondgenoten is fel tegen het akkoord, omdat mensen met zwaar fysiek werk vaak niet langer door kunnen werken. Een ander punt van kritiek is dat het akkoord te weinig zekerheid biedt bij het pensioensparen en de risico's te veel legt bij de werknemer.
Kamp trekt eigen plan
Erik Lutjens, hoogleraar pensioenrecht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, zegt tegen BNR dat een negatieve uitkomst van het ledenreferendum niet veel invloed zal hebben op de plannen. "Het pensioenstelsel moet namelijk op de schop", zegt hij. "Met of zonder sociale partners."
"Minister Kamp zal uiteindelijk toch de AOW-leeftijd willen verhogen. Hij zal dan waarschijnlijk zijn eigen plan moeten trekken. Dan zullen de sociale partners uiteindelijk hun eigen aanvullende pensioenen moeten regelen", denkt Lutjens.
Luister rechts naar het volledige interview.
Maandag om 11 uur wordt de uitslag van het referendum bekend gemaakt, verslaggever Martijn de Rijk is er bij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen