Nieuws5 apr '12 08:05Aangepast op 5 apr '12 08:25

Opstelten gaat politieacties niet verbieden

Auteur: Harmen Simon Teunis

Minister Opstelten van Veiligheid ziet geen reden om de acties van politieagenten, die vandaag in de vier grote steden worden gehouden, te verbieden.

Volgens Opstelten is gegarandeerd dat de openbare veiligheid niet in gevaar komt. Maar dat wil niet zeggen dat hij er blij van wordt. "Ik heb nooit begrip voor acties maar ik constateer dat ze plaats vinden binnen de afspraken die er zijn gemaakt", zegt hij op BNR.

In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht  zijn vandaag veel politiebureaus een paar uur gesloten. Agenten voeren dan actie voor een betere cao. Van Opstelten mag het. "Mijn conclusie is dat ik heb gehoord dat het gaat plaatsvinden binnen de kaders die we hebben afgesproken."

Hij is dan ook niet van plan om in te grijpen. "Ik heb ook begrepen dat burgemeesters dat ook niet zullen doen", zegt Opstelten.

Veiligheid
Volgens Opstelten hoeft niemand te vrezen voor zijn veiligheid. Het is volgens hem niet nodig om extra maatregelen te nemen om zorgen bij ondernemers of winkeliers weg te nemen die bang zijn dat ze juist in de uren dat het werk wordt neergelegd, eerder overvallen worden. "Er is keihard afgesproken dat die normen als zodanig keihard overeind blijven. Dat niemand hoeft te vrezen voor zijn veiligheid."

De vraag is of de actie überhaupt iets uit haalt, want Opstelten en de bonden liggen nog altijd uit elkaar. En Opstelten lijkt standvastig. "Daar heb ik al zoveel over gesproken. Mijn lijn is de nullijn. En zij drie procent. Als zij nu ook op de nullijn gaan zitten dan kunnen we misschien weer eens gaan praten", aldus Opstelten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen