Nieuws7 mei '12 15:31Aangepast op 7 mei '12 17:16

Spanning in Europa door Griekse en Franse verkiezingen

Auteur: Harmen Simon Teunis

Europa kijkt gespannen naar Frankrijk en Griekenland. De Franse verkiezingen zijn gewonnen door de socialist François Hollande. De Grieken kozen voor de radicale partijen. Partijen die volgens CDA-europarlementariër Corien Wortmann geen oplossing bieden voor de eurocrisis.

"We zaten op de goede weg en hadden het vertrouwen van de financiële markten weer bijna teruggewonnen. Maar dan moeten de lidstaten wel die hervormingen en bezuinigingen echt doorvoeren", zegt Wortmann op BNR.

Wortmann is bang dat juist die ingeslagen weg in gevaar is met de winst van Hollande bij de presidentsverkiezingen in Frankrijk. Hollande heeft aangegeven dat hij wil vasthouden aan de 3-procent-begrotingsregel. Maar hij wil ook een groei element toevoegen aan het begrotingspact.

De CDA-europarlementariër vindt de boodschap van Hollande dan ook erg inconsequent. "Hij wil wel vasthouden aan de 3 procent. Maar hij wil niet bezuinigen op het gigantische overheidsapparaat, waar vijftig procent van het bruto nationaal product in gaat zitten."

Verkeerde groeistrategie
Volgens Wortmann is dat de verkeerde groeistrategie. "Hij wil met overheidsgeld nieuwe investeringen doen om de groei op te krikken. Wat hij moet doen is de arbeidsmarkt hervormen en ook banen scheppen voor jongeren. Daarnaast moet hij bedrijven de ruimte geven om concurrerend te zijn op de wereldmarkt zodat zij ook kunnen zorgen dat die banen er komen. Dan red je niet met alleen maar de belasting verhogen voor de allerrijksten."

Wortmann zou liever zijn dat Hollande inzet op de strategie van het Europees Parlement. "Een groeistrategie waarin we bedrijven de kans geven op die Europese interne markt hun zaken te doen. Daar zitten nog zoveel barrières in. Dat betekent pijnlijke hervormingen doorvoeren als het gaat om delen van de industrie die niet concurrerend zijn en nu met overheidsgeld in de lucht worden gehouden. Ook de zorg, de publieke sector en transport. Dat moet allemaal efficiënter. Als hij dat bedoelt met een groeipact dan zijn we het eens."

En dat is juist niet de boodschap van de aankomend president. "Het enige wat ik hoor, ook van de fractievoorzitter van de socialisten in het Europees Parlement, is meer overheidsinvesteringen om dat te bereiken. En daarmee ontloop je eigenlijk de groeimaatregelen die echt hout snijden en niet meteen ten koste gaan van onze belastingbetaler."

Griekse zorgen
Wortmann maakt zich ook ernstig zorgen over Griekenland. De verkiezingen in het land hebben voor een totaal versplinterd politiek landschap gezorgd. De partijen die gewonnen hebben, bieden volgens Wortmann geen alternatief voor het pakket waarover de Griekse regering eerder een overeenkomst bereikte met Europa. "Laten we wel wezen: dat is niet een pakket om de Griekse burger dwars te zitten maar om de Griekse burger te helpen. Als de Griekse burger terug gaat naar de Drachme dan wordt ze collectief nog veel armer."

De Griekse regeringspartijen hebben het volgens Wortmann dan ook aan zichzelf te danken dat zij hard onderuit zijn gegaan bij de verkiezingen. "Want zij hebben in de afgelopen tien jaar de boel zo uit de hand laten lopen. Het vertrouwen is daar weg."

Toch heeft Wortmann nog hoop dat er een meerderheidscoalitie komt die door wil op de ingeslagen weg. "En dat is niet alleen voor de Griekse burger beter, maar ook voor ons."

Mocht het zover komen dat de nog te vormen regering er niet uit komt met de Europese unie dan kan het volgens Wortmann nog wel heel moeilijk gaan worden om het land in de eurozone te houden. "Dat kan alleen maar als er een regering komt die afspraken daarover wil maken met Europa", aldus Wortmann.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen