Wie komt er bij ons op deze bank?
In Griekenland zijn de onderhandelingen begonnen om tot een regering te komen. De voorstellen tot dusver: een regering van nationale redding en een pro-Europese coalitie.
President Karolos Papoulias heeft Antonis Samaras, de leider van de grootste partij, Nieuwe Democratie, opgedragen een regeringscoalitie te vormen. De wet geeft hem daar 3 dagen voor. Waarnemers vrezen dat dat aan de korte kant is. Samaras heeft gezegd een 'regering van nationale redding' te willen vormen.
Eurozone
Samaras sprak ook met de leider van de socialistische Pasok, Evangelos Venizelos.
Venizelos pleit voor een pro-Europese regeringscoalitie, die Griekenland in de eurozone moet houden. Hij vindt wel dat die regering moet onderhandelen met de andere landen in de eurozone om de lasten van de zware bezuinigingen voor de Grieken te verlagen.
Meerderheid
De ND en Pasok zijn allebei gehavend uit de verkiezingen van zondag gekomen. Hun meerderheid zijn ze kwijt. Zij zullen een partner moeten zoeken, maar die is moeilijk te vinden. Samen zijn zij de enigen die het bezuinigingsbeleid steunen dat de Europese geldschieters eisen.
Venizelos: "Alle politieke krachten moeten een antwoord geven op de behoefte van het land aan een regering."
Alleen Democratisch Links, die 19 zetels in de wacht sleepte, zou misschien in aanmerking komen. Dat is de enige partij die heeft gesuggereerd dat ze onder voorwaarden gedoogsteun kan geven aan een coalitie ND-Pasok. De leider stelt zich echter hard op. "Wij gaan niet bijdragen aan beleid dat het volk en de samenleving verarmt", zei Fotis Kouvelis.
De andere vier partijen die de kiesdrempel hebben gehaald, lijken met de bezuinigingen niets te maken te willen hebben.
Solidariteit
Toch eist Brussel dat Griekenland "de gemaakte afspraken nakomt". Europa is solidair geweest en heeft Griekenland ondersteund om in de eurozone te blijven, zei de woordvoerder van Europees Commissaris Olli Rehn (monetaire zaken en de euro). "Solidariteit moet van twee kanten komen'', voegde hij eraan toe.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel noemt het "van het grootste belang" dat Griekenland zijn economie aanpakt. Toch is de uitslag "niet ongecompliceerd", erkende ze.